De waterkoker is een razendsnelle keukenhulp. Met een druk op de knop zet je een hete kop thee. Maar wat doe je met het overgebleven water in de waterkoker? Kun je dat opnieuw opwarmen of is dat vragen om problemen?
Op deze prangende vraag geven twee deskundigen antwoord.
Bacteriën gaan dood
Wees gerust. Je kunt het water heus vaker koken: ”Water dat buiten de koelkast staat, kun je prima een tijdje bewaren”, legt Tara Eikenaar van het Voedingscentrum uit op Instagram. ”En het handige aan een waterkoker is: mochten er in die tijd bacteriën in terechtkomen, dan gaan die dood wanneer het water kookt. Dus over het algemeen geldt: heb je nog water in de waterkoker staan, dan kun je dat prima hergebruiken als je je waterkoker regelmatig gebruikt.”
Onzinverhalen
Maar hoe zit het dan met de verhalen dat opnieuw gekookt water schadelijke stoffen zou bevatten? Volgens Harm de Kleine, inhoudsdeskundige bij waterlaboratorium WLN in Glimmen is dit onzin. “Bij het koken van water wordt 100 graden Celsius bereikt. En het is de hitte die het water laat stomen, niet de opgeloste stoffen (mineralen) in het water”, zegt hij tegen Waterbedrijf Groningen. ”De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
Ontkalk de waterkoker
Wel is het zo dat je eerder kans hebt op kalkaanslag, als je water in de koker bewaart. Hierbij wordt calcium en magnesium afgezet. Dit zou je kunnen proeven aan het water, maar het is verder niet schadelijk. De witte aanslag zou alleen invloed hebben op de levensduur van het apparaat. Dus, gebruik je verstand: check de handleiding van de waterkoker, bewaar het overgebleven water niet wekenlang in de waterkoker en ontkalk ‘m ook af en toe, zodat je apparaat langer meegaat.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief