Op vakantie liggen de calorierijke verleidingen op de loer. Ontbijten met croissantjes, een pizza als lunch en altijd een wijntje bij het avondeten. Het kan allemaal, maar eerlijk is eerlijk: gezond is het niet. Welke keuzes maken diëtisten en voedingskundigen op vakantie? Deze drie experts delen hun geheimen.
Ontbijt uitstellen en friet laten staan
Harriët Verkoelen, diëtist en diabetesverpleegkundige: “Ik ga elk jaar naar Costa Rica. Daar eten ze de laatste jaren zeer veel koolhydraten, overal gaat suiker in. De zakken rijst en suiker liggen hoog opgestapeld in supermarkten. Maar ik kan er toch heel goed koolhydraatarm eten. De groenten zijn heerlijk en ook eieren, vis en kip zijn heerlijk en overal verkrijgbaar. De frietjes of de rijst laat ik voor wat het is. Soms eet ik wel wat zwarte boontjes. Het ontbijt stel ik lang uit, ik ga eerst wandelen, en eet dan eieren met worst of witte kaas. Soms ook een beetje bakbanaan omdat het daar te lekker is. De lunch sla ik vaak over. Je kunt er prima lunchen, maar dat hoeft niet als je laat ontbijt. Mijn avondeten bestaat uit groente met vlees of vis. Geen toetjes, want die zijn echt te zoet. Maar de koffie is weer heel lekker.”
“Gaan we op bezoek bij vrienden? Dan krijg je vaak tortilla’s met pastasalade en als toetje een soort rijstepap. Héél veel koolhydraten dus, die allemaal omzetten in lichaamsvet. Dat eet ik dan alleen bij vrienden, maar ze weten dat ik maar halve porties hoef. Waar ik mee afwijk is soms wat fruit, omdat het daar heel lekker is. En aan het eind van de middag drink ik graag een cola light met rum!”
Eten volgens het 80/20-principe op vakantie
Hetty Crèvecoeur, gezondheidsdeskundige: “Mijn eetpatroon in de vakantie verschilt eigenlijk niet zoveel van wat ik normaal doe. Ik eet al jaren volgens het 80/20-principe. Dat betekent dat ik het grootste gedeelte van de tijd gezond eet, maar ook af en toe lekker snack. Zo ontzeg ik mezelf niets en heb ik nooit een schuldgevoel over wat er in mijn maag is verdwenen. Dit patroon zet ik in de vakantie moeiteloos door. Wel drink ik wat meer wijn dan normaal. Ik vind de roes die het geeft heerlijk en je voert er net wat andere gesprekken mee. En wat is wijn zonder een lekker chippie en kaasjes, yum! In de ochtend eet ik dan weer vrolijk mijn bakje yoghurt met fruit en noten en in de middag kies ik voor een lekkere salade. Lang leve balans!”
Stoppen wanneer je voldaan bent
Mieke Kosters, gewichtsconsulente: “Op vakantie doe ik wat ik eigenlijk altijd doe: ik neem niet al het lekkers, wél het allerlekkerst. Want als je je focust op wat je wel eet, hoef je niet zoveel bezig te zijn met alles wat je niet neemt. Gewoon omdat je tevreden bent met je keuzes. ’s Ochtends houd ik het meestal bij wat yoghurt met fruit. ’s Middags kies ik vaak een salade, zodat ik bij de borrel lekker een wijntje neem. Gaan we uit eten, dan kies ik iets lichts als ik die dag toch al een ijsje, croissantje of hapjes bij de borrel heb gegeten. En anders kies ik waar ik het allermeest zin in heb. Meestal eet ik dan niet alle frietjes op. Ik stop in ieder geval altijd met eten wanneer ik voldaan ben, niet propvol. En wat ben ik blij dat ik na een lichte lunch nog energie heb om met m’n kinderen te beachballen.”
“Het grootste verschil tussen nu en vroeger is denk ik, dat ik in beweging blijf op vakantie. Ik vind het echt fijn om ’s ochtends even te rennen. Dus: let ik op? Ja, in de zin dat ik bewuste keuzes maak. Voelt dat als afzien? Nee! Het maakt dat ik nog veel meer geniet op vakantie: van lekker eten én mijn keuzes.”
Ook interessant: Een ijskoud glas cola, twee bolletjes ijs (of drie) en loeihete, knapperige bitterballen. Lekker op het terras, maar boosdoeners voor een instabiele bloedsuikerspiegel. Hoe kun je gezond en suikervrij borrelen op het terras? Wij geven tips!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.