Een goede basisvoorraad is het halve werk om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Je hebt altijd iets in huis, waardoor de kans dat je iets ongezonds bestelt veel kleiner is. Maar welke ingrediënten mogen écht niet in je keukenkastje ontbreken? Wij vroegen vier voedingsdeskundigen om advies.
Multifunctioneel én een smaakmaker: kokosvet
Carola van Bemmelen, food- en lifestylecoach en gezondNU-columnist: “Absoluut kokosvet! Het is multifunctioneel inzetbaar, zorgt voor een snelle verzadiging en is een perfecte smaakmaker. Het oxideert niet bij hoge temperaturen, waardoor het perfect is om in te bakken, braden en frituren. En kokosvet wordt niet opgeslagen als vet, maar helpt bij het verhogen van de vetverbranding. Ook helpt het om meer energie aan te maken en versterkt het de absorptie en opname van vitamine en mineralen.”
Goede visvervanger: chorella
Lisette Kreischer, schrijfster van veganistische kookboeken: “Deze micro-alg kan in Nederland geteeld worden en bevat hoogwaardige voedingsstoffen. Denk aan proteïne, vezels, vitamines, mineralen en essentiële vetzuren. En de vetzuren die we anders binnenkrijgen door vis te eten, omega-3 en omega-6, bevinden zich in directe vorm in algen. Vissen maken zelf namelijk geen omega-3 aan, ze krijgen het binnen door het eten van algen. Chlorella is een schitterende detoxer; het reinigt je lijf en geeft je een boost aan voedingsstoffen.”
Vol vezels: volkorenbrood
Patricia Ploeger, sportdiëtist en voedingskundige: “Omdat het een vezelrijk product is. Het bestaat uit de volledige graankorrel met behoud van de meeste voedingsstoffen, zoals B-vitamines, mineralen (ijzer) en vezels. Ze zorgen voor een goede darmwerking, een verzadigd gevoel en een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Het is nu ook onderzocht dat volkorenproducten de kans kleiner zouden maken op vroegtijdig overlijden.”
Veelzijdig en weinig calorieën: biologisch gedroogde kikkererwten
Florentine van Vollenhove, natuurgeneeskundig therapeut: “Het is een volwaardig eiwit en je kunt er ontzettend veel mee maken: hummus, falafel, een snack. Kikkererwten bevatten weinig calorieën, maar je bent wel snel verzadigd. Daarbij is het één van de grootste vezelbronnen, zit het vol met anti-oxidanten, fyto-oestrogenen (goed voor na de overgang!) en bevatten ze veel mineralen zoals ijzer. En het bevat tryptofaan, de voorloper van het gelukshormoon serotonine. Je wordt er dus ook nog eens vrolijk van!”
Tekst: Lian van Doorn