Je herkent het vast: je schenkt het gloeiend hete water uit de waterkoker in een theeglas met een theezakje en op het laatst ontstaat er een witte laagje schuim op je thee. Waar komt dit schuimlaagje vandaan? En hoe voorkom je dit schuimlaagje op je kop thee?
Kalk in het water
Is het je weleens opgevallen dat dit schuimlaagje vooral ontstaat wanneer je je theewater uit een automaat haalt? Het witte schuimlaagje ontstaat namelijk wanneer het water maar tot 80 graden Celsius wordt verhit. Bij deze temperatuur zijn er nog veel opgeloste mineralen in het water die kunnen reageren met het theezakje. Zit er veel kalk in het water? Dan zul je eerder deze schuimlaag in je kopje thee aantreffen. Een waterfilter of het ontkalken van de waterkoker kunnen helpen om een witte schuimlaag als gevolg van kalk te voorkomen.
Kokend water en eiwitten
Ook heet water kan een schuimlaagje veroorzaken. Wanneer je kokend water uit de waterkoker direct over de thee heen schenkt dan het kokende water gaan reageren met eiwitten, vetten en zuurstof uit de theebladeren.
Schenk bij de ideale temperatuur
Een witte schuimlaag voorkomen? Simpel, wacht heel even met het schenken van het kokende water in je theeglas. De perfecte temperatuur voor zwarte thee, kruidenthee en rooibos thee ligt tussen de 95 en de 100 graden, voor groene thee ligt de ideale temperatuur tussen de 70 en de 80 graden. Hier vind je meer tips voor het perfecte kopje thee.
Ook interessant: zo recycle je je theezakje en met deze tips leg jij je eigen theetuintje aan.
Meer Gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok of neem een kijkje in het magazine.