Onderzoek na onderzoek komt eten á la de landen rond de Middellandse zee als beste uit de bus om tot op hoge leeftijd fit, slank en gezond te blijven. Daarom kozen we een aantal fijne recepten voor je uit, uit onze favoriete Mediterrane kookboeken. Voor een zomer, nee … leven lang genieten.
Deze Fattoush met granaatappel komt uit Nistismima van Georgina Hayden. Georgina: “Het idee voor Nistisima ontstond toen ik onderzoek deed voor mijn vorige kookboek Cyprus, dat draait om mijn familie en de traditionele recepten uit deze eilandkeuken. Toen ik verslag deed van de gerechten waarmee ik ben opgegroeid, realiseerde ik me hoezeer de Grieksorthodoxe kalender daarbij centraal stond. Hoe we aten, werd vooral geregeerd door de vastenregels op bepaalde dagen en weken gedurende het jaar: geen zuivel, vlees of vis op bepaalde dagen en geen olijfolie of wijn op andere dagen. Het Griekse woord nistisima wordt vertaald als vastenvoedsel. Maar denk nu niet dat Nistisima een religieus boek of dieetboek is. Ik ga je niet voorschrijven hoe je moet bidden, hoe je je leven moet leiden of zelfs hoe je moet eten; dit boek is voor iedereen.”
Fattoush met granaatappel
- 2 pitabroodjes
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 tl gedroogde oregano
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 1 citroen
- 1 el granaatappelmellasse (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
- 1 teentje knoflook
- 1 granaatappel
- 500 g tomaten , in verschillende kleuren
- 1 komkommer
- 6 lente-uitjes
- 1 bosje bladpeterselie
- 6 radijsjes
- 1 krop bindsla of 2 kropjes little gem
- 1 tl sumak (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
Aan de slag
Stap 1: Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Stap 2: Open de pitabroodjes zoals een boek, besprenkel ze met 1 el van de extra vergine olijfolie en bestrooi met de oregano en wat zout en peper. Bak ze 12 tot 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat 10 minuten afkoelen en breek in stukjes.
Stap 3: Maak de dressing terwijl de pitabroodjes in de oven staan. Pers het sap uit de citroen en meng met de rest van de extra vergine olijfolie en de granaatappelmelasse tot een dressing. Pel de knoflook, kneus het teentje met de zijkant van je mes en voeg toe aan de dressing. Breng royaal op smaak met zouten peper, meng goed en zet apart.
Stap 4: Haal de pitjes uit de granaatappel en zet apart. Snijd de tomaten in grove en de komkommer in kleine stukjes (als je een grote komkommer gebruikt, halveer deze dan eerst in de lengte en schep de zaadlijsten eruit). Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes. Hak de blaadjes van de bladpeterselie fijn. Snijd de radijsjes in dunne plakjes. Snijd de bind sla of de little gem grof.
Stap 5: Meng alles met de dressing (zonder de knoflook) door elkaar en verdeel over een schaal.
Stap 6: Strooi de geroosterde pitabroodjes, de granaatappelpitjes en de sumak erover en serveer.
Meer recepten van Georgina Hayden? Haar boek Nistisima bestel je hier en een voorproefje (lees: feta in filodeeg met pittige honing) uit haar boek Grieks! vind je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.