Onderzoek na onderzoek komt eten á la de landen rond de Middellandse zee als beste uit de bus om tot op hoge leeftijd fit, slank en gezond te blijven. Daarom kozen we een aantal fijne recepten voor je uit, uit onze favoriete Mediterrane kookboeken. Voor een zomer, nee … leven lang genieten.
Dit recept voor feta in filodeeg met pittige honing is afkomstig uit het boek Grieks! van Georgina Hayden. “De energie die je verbruikt tijdens het maken van dit recept, staat niet in verhouding met het genot dat je ervaart tijdens het eten. Het is heel makkelijk om te maken en als je dit op tafel zet, levert het je vrijwel zeker een staande ovatie op.”
Voor 1 pakketje filodeeg
Voor één pakketje (voor 2 personen als voorgerecht of voor 4 personen als mezze) heb je nodig:
- 1 blok feta à 200 g
- 1 vel filodeeg
- olijfolie of andere plantaardige olie
- zeezout en versgemalen
- zwarte peper
- 1 teentje knoflook
- 2 el honing
- 1 tl rode- of wittewijnazijn
- 1 el water
- ½ tl pul biber (o.a. MiddenOosterse supermarkt) of ¼ tl gedroogde chilivlokken
- 5 takjes tijm
Aan de slag
Stap 1: Dep de feta droog, wikkel in keukenpapier en leg apart.
Stap 2: Leg het vel filodeeg neer, bestrijk dit met olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper.
Stap 3: Dep opnieuw de feta droog en leg op een korte zijde van het deeg. Rol op en vouw de zijkanten van het deeg vervolgens voor de laatste vouw naar binnen.
Stap 4: Plet daarna de knoflook met de zijkant van het lemmet van je mes en voeg met de honing, azijn en 1 eetlepel water toe aan een kleine kom. Voeg de helft van de pul biber en de helft van de tijmblaadjes toe.
Stap 5: Verhit een paar eetlepels olie in een kleine koekenpan op matig vuur en bak het deegpakketje dan in 2 tot 3 minuten aan beide kanten, tot het egaal goudbruin en krokant is.
Stap 6: Schenk het honingmengsel in de pan – het zal snel borrelen – en zet het vuur iets lager. Schep vervolgens het honingmengsel snel over het deeg, tot het helemaal kleverig is. Haal van het vuur, bestrooi met de rest van de pul biber (of chilivlokken) en de tijmblaadjes en serveer.
Meer recepten van Georgina Hayden? Haar boek Grieks! bestel je hier en een voorproefje (lees: fattoush met granaatappel) uit haar boek Nistisima vind je hier.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.