Wandelen in de buitenlucht, mediteren, groenten fermenteren, koolhydraatarm eten of juist vegetarisch … We maken dagelijks keuzes om er alles aan te doen zo gezond mogelijk te blijven. Horen shots op basis van groenten, specerijen en fruit daar ook bij? Redacteur Lian van Doorn test de biologische groenteshot van Sap.je.
Een gembershot voor je immuunsysteem, eentje met tarwegras om je lijf te reinigen en een shot met kurkuma voor een gezonde huid. Een dagelijkse inname van deze supergeconcentreerde sapjes, klinkt als de weg naar een ultiem gezond leven. Ze staan dan ook bekend als krachtpatsers in een klein potje. Dat maken niet alleen de hippe namen duidelijk, maar ook de vele ingrediënten, waarvan het merendeel nog nooit in mijn winkelmandje heeft gelegen. Nu de groenteshot in veel supermarkten het koelschap heeft veroverd en menig gezonde Nederlander er wel eentje naar binnen heeft geklokt, besluiten we dat het tijd is om ze zelf eens te gaan testen. Hoe smaken ze? En wat vinden we van deze geconcentreerde mini-sapjes?
Goed voor ons én de planeet
Wij van gezondNU geloven in vers, onbewerkt en seizoensgebonden eten. Ik wil dan ook niet willekeurig een groenteshot testen, maar op zoek gaan naar eentje die hierbij aansluit. Ik kom uit bij Sap.je. Dit merk perst biologisch sap met de slowjuicer. Alle ingrediënten zijn biologisch (SKAL), seizoensgebonden en grotendeels afkomstig van lokale leveranciers. Bovendien gaat alles met de hand en maken ze gebruik van zonne- en windenergie en recyclebare verpakkingsmaterialen. Ook tof: de pulp die overblijft na het persen, wordt gebruikt als biologisch diervoer voor de biodynamische boerderij in het Amsterdamse bos.
Gezondheid in een piepklein flesje
Ik ontvang twintig shots in vijf smaken, allemaal verpakt in kleine, glazen potjes. Dat maakt mij blij, want ik probeer zo goed en kwaad als kan mijn plasticgebruik te reduceren tot een minimum. Fun fact: inmiddels gebruik ik de glazen potjes voor van alles. Ik heb er een piepklein plantje in gestekt, bewaar in eentje haargel en heb een paar andere gevuld met losse thee om cadeau te doen. Om even terug te komen op de duurzaamheid van glas: dit materiaal geeft ook geen schadelijke stoffen af aan vloeistoffen, in tegenstelling tot plastic flessen. Je valt daar niet meteen van neer, maar ze kunnen op den duur wel je gezondheid ontregelen.
Terug naar de groenteshot. Elk heeft een bepaald gezond voordeel, zo maakt de naam duidelijk. Van immunity shot tot cleanse shot en protect shot. Ik krijg daar altijd een beetje jeuk van, want ik geloof er niet in dat er zoveel gezondheid kan zitten in zo’n piepklein flesje, laat staan dat het verse voeding kan vervangen. Ik bel met Joël Smit, de oprichter van Sap.je en hij verduidelijkt: “Wij zien shots ook niet als een vervanging, maar een aanvulling op een gezond eetpatroon en gezonde leefstijl. En dan met name voor periodes waarin je gezondheid je een beetje in de steek laat en je een extra boost kunt gebruiken.”
Over smaak valt niet te twisten
Ik start met de gembershot. Waar ik vooral benieuwd naar ben is of ik hem niet te slap vindt, want ja: ik ben dól op sterke gember. Ik drink de inhoud van het flesje op en slik het door. Zó, dat voel ik op mijn tong en in mijn keel! Heerlijk, vind ik het. Deze is zeker voor herhaling vatbaar. Al snel blijkt dat over smaak niet valt te twisten, want bij de shot met knoflook trek ik zo’n vies gezicht, dat mijn vriend snel een bakje pakt en me aanreikt. Ik houd het binnen, maar oei, wat vind ik die smerig. De groenteshot is dusdanig geconcentreerd, dat die qua smaak niet voor iedereen is weggelegd. Bij mij komen drie van de vijf door de keuring.
Op welk moment je zo’n groenteshot neemt, vond ik even een puzzel. Ik ben slank, heb een snelle spijsvertering en kan in de ochtend niet zonder een stevig ontbijt. Sommigen kunnen het vast prima drinken na het opstaan, maar mijn maag slaat daarvan op tilt. Voor mij is een shot het toetje van mijn ontbijt of lunch.
Groenteshot compenseert geen scheef dieet
Nadat ik de twintig shots heb getest – oké, niet helemaal: die met knoflook kreeg ik echt niet meer naar binnen – concludeer ik dat de smaak me erg meevalt. Sommigen vind ik hartstikke lekker. Wat betreft de gezondheid: doordat ze veel groente (450 gram) en fruit bevatten en weinig suiker, zijn ze prima geschikt als tussendoortje. Uiteraard vervangt het geen verse groente of fruit: het is alsnog bewerkte voeding (want: gemalen) en kauwen is ook belangrijk voor je gezondheid. Shots kunnen mijn inziens dan ook een uitgebalanceerd voedingspatroon aanvullen, maar niet een scheef dieet compenseren of onbewerkt eten vervangen.
Ga je op reis en kun je niet voldoende verse groenten tot je krijgen, heb je de griep te pakken, ben je net geopereerd of wil je je immuunsysteem ondersteunen in de winter, dan kan zo’n voedzame krachtpatser een mooie, tijdelijke aanvulling zijn. Het kan ook een alternatief zijn voor een supplement; een groenteshot of sapje is een meer natuurlijke aanvulling. Uiteindelijk is het wel of niet nemen van een shot maatwerk: niet alles wat goed is voor de een, is goed voor de ander. En niet alles wat ooit goed voor je was, blijft altijd goed voor je. Gezond leven is steeds een beetje meebewegen en bijkoersen waar nodig. En de ene keer kan een groenteshot je helpen, de andere keer een massage, omelet of psycholoog.
Nieuwsgierig geworden naar de sapjes en shots van Sap.je? Hier vind je meer informatie »
Voor deze test hebben we van Sap.je diverse shots ontvangen. De test en tekst zijn onafhankelijk tot stand gekomen, zonder inspraak van Sap.je.