Kamp je met een glutenallergie? Dan kan het lastig zijn om onderweg een glutenvrij tussendoortje te scoren. Een afgebakken broodje bevat namelijk gluten en zelfs kant-en-klare salades kunnen een no-go zijn. Voorkom teleurstellingen en maak je snack daarom zelf! Deze glutenvrije granola bars zijn ideaal om mee te nemen en ook nog eens supergezond!
Wie glutenintolerant is of er gevoelig voor is, is gewend om op verpakkingen te speuren naar verborgen gluten. Dit mengsel van eiwitten komt van nature voor in veel granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Maar ook in een bindmiddelen voor onder andere soepen en sauzen. Zelfs in bier zitten gluten!
Glutenvrije granola bars
Ben je allergisch voor dit eiwit, dan kun je producten zoals brood, koek en pasta’s dus slecht verdragen. Des te fijner is een gezond en glutenvrij recepten, zoals deze granola bars van Lisa’s Choice. ”Een snel ontbijt, lekkere snack of tussendoortje voor onderweg. En natuurlijk ook perfect voor in de lunchbox!”
Dit heb je nodig voor 10 granola bars: 220 gram glutenvrije havervlokken – 100 gram ongebrande noten, zoals een mix van walnoten, hazelnoten en pecannoten – 40 gram pompoenpitten – 20 gram kokosrasp – 160 gram agave siroop – 75 gram notenpasta – 2 tl vanille extract – 1/2 tl kaneel – 1/4 tl zout – 40 gram gedroogde cranberries
Gebruik daarnaast een vierkante bakvorm van 20×20 cm bekleed met bakpapier (laat het bakpapier aan 2 zijdes doorlopen zodat je de bars er makkelijk uit kan halen), een bakplaat met bakpapier en een steelpannetje.
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Hak de noten grof. Doe vervolgens de havervlokken, noten, pompoenpitten en kokosrasp in een kom en meng door elkaar.
- Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakplaat en plaats het voor 10 minuten in de oven.
- Haal de bakplaat na 10 minuten uit de oven, laat de plaat afkoelen en draai de oven terug naar 150 graden.
- Doe de agavesiroop en het notenmengel in een steelpannetje en zet het op middelhoog vuur. Verwarm en roer door totdat de notenpasta en agavesiroop goed gemengd is.
- Voeg vanille, kaneel en zout toe en meng goed door.
- Neem een grote kom en doe daar het havervlokken- en notenmengsel in en roer goed door elkaar. Voeg ook de cranberries toe.
- Doe het mengsel in de bakvorm, verdeel gelijkmatig en druk eventueel met de hand of de achterkant van een lepel het mengel goed aan.
- Zet 15 minuten in de oven en laat het daarna helemaal afkoelen. Haal het gebakken mengsel uit de bakvorm en snij voorzichtig in 10 bars.
Et voila! Je glutenvrije, vegan granola bars zijn klaar! Tip: wikkel de granola bar in een bakpapiertje, bind er een touwtje omheen en klaar! Zo kun je je glutenvrije tussendoortje makkelijk meenemen.
Goed om te weten: de bars kun je ongeveer een week buiten de koelkast bewaren in een luchtdichte doos. Koel je de bars, dan zijn de repen ongeveer twee weken houdbaar. Laat de bar wel even op kamertemperatuur komen, voordat je de bar gaat eten. Smakelijk!
Ook interessant: Met een glutenallergie kun je gewoon genieten van lekker eten. Zo kun je met heerlijke hapjes een glutenvrije verjaardag organiseren, smullen van een glutenvrije tompouce of een gezonde, glutenvrije chocolademousse.
Dit recept is afkomstig van Lisa’s Choice.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeld: Lisa’s Choice