Groente in je ontbijt? Het klinkt misschien onsmakelijk, maar met de juiste recepten – en de juiste groente – is ontbijten met groente écht een feestje. Ook fijn: door groente toe te voegen heb je langer een verzadigd gevoel én krijg je een extra portie vitaminen binnen. Wij geven je volop inspiratie voor een ontbijt boordevol met groente.
Het Voedingscentrum raad aan om een hoeveelheid van minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Eet je alleen een portie groente bij de avondmaaltijd? Dan kan het lastig zijn om aan deze hoeveelheid te komen. Start de dag met een portie groenten en je zit áltijd goed.
1. Carrotcake pancakes
Mix twee eieren, een banaan, dertig gram havermout en een flinke snuf kaneel in een blender. Rasp honderd gram wortel fijn en meng dit door het beslag. Eventueel kun je nog een scheutje melk toevoegen. Bak kleine pannenkoekjes van dit beslag. Voor extra eiwitten en vitaminen kun je een schep kwark of een extra stuk fruit bij de pannenkoekjes eten.
2. Havermout met courgette
Snel, makkelijk én gezond. Rasp 100 tot 150 gram courgette fijn en meng dit in een pannetje met 40 gram havermout, 200 milliliter melk en een snuf kaneel. Breng dit al roerend aan de kook. Voeg eventueel wat extra havermout of melk toe totdat de havermoutpap de gewenste dikte heeft. Top de havermout af met fruit zoals een banaan, bosbessen een blokje pure chocolade of amandelen. Of roer tijdens het koken diepvriesfruit door de pap heen. Eindeloos veel mogelijkheden!
3. Bananengroentebrood
Bananenbrood kennen we. Maar bananenbrood met groenten? Minstens net zo lekker en zeker zo gezond. Neem je favoriete bananenbroodrecept en voeg hier 300 gram geraspte courgette aan toe. Snijd als ontbijt twee dikke plakken af, voeg hier een flinke schep kwark of yoghurt aan toe en top dit af met zomers fruit zoals aardbeien, bosbessen of frambozen.
4. Smoothiebowl met bloemkool
Bloemkool door je smoothie? Wij zijn fan. Stop een bloemkoel in kleine stukjes in de vriezer. Doe de bevroren bloemkoolroosjes samen met je favoriete smoothie-ingrediënten in een blender. De bevroren stukjes bloemkool kun je aan alle smoothies toevoegen. De smaak van fruit overheerst waardoor je de bloemkool niet proef en tegelijkertijd zorgt de bloemkool wel voor een romige structuur in je smoothie. Gouden smoothie combinaties? We je een aantal tips voor lekkere smoothie recepten. Voor extra vezels kun je havermout mee blenden en voor extra eiwitten voeg je een schep kwark toe aan je ontbijt. Ook kun je je smoothie aftoppen met granola, noten, vers fruit of zaden en pitten.
5. Toast met groentespread
Blend doperwten door een halve avocado, maak je eigen hummus met gegrilde paprika óf ga voor een van deze heerlijke groentespreads. Rooster een sneetje volkorenbrood en beleg deze met een flinke laag van groentespread. Nog meer groente in je ontbijt? Eventueel kun je de toast nog aftoppen met een paar plakken tomaat of komkommer.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.