We gooien gemiddeld 33 kilo voedsel per jaar weg per persoon volgens de cijfers van Milieu Centraal. Verbetering begint in je eigen keuken. Met een paar simpele trucjes kun je van groenteresten nieuwe planten kweken waardoor je deze groente eindeloos kunt hergebruiken. Zo verminder je niet alleen je afval, maar kun je ook blijven kokerrellen met verse en gezonde producten zonder extra kosten. Deze groente wil je zeker een kans geven om opnieuw te laten groeien.
Lang leve de lente-ui
Lente-uitjes zijn een van de meest simpele groenten als het gaat om hergroei. Bewaar de witte worteluiteinden met ongeveer 2,5 cm groen eraan. Plaats ze in een glas water met de wortels naar beneden, en binnen enkele dagen zie je nieuwe groene scheuten ontstaan. Zodra je dit zit stop je ze in een pot met grond, geef ze een fijn plekje in huis en je hebt altijd een fijne voorraad verse lente-uitjes. Ook prei kun je hergebruiken: dat doe je met deze groente op dezelfde manier als de lente-ui.
Blij met bieslook
Koop een bieslookplantje en je hebt er eindeloos plezier van. Knip de stengels af zodat er een korte stengel van ongeveer 2 centimeter aan de plant blijft zitten. De afgeknipte stengels kun je gelijk verwerken in je avondmaal. De rest van de plant kun je nu in de tuin of in een grote pot met grond zetten. Ze de pot in het licht, maar niet in de felle zon.
Eindeloos nieuwe stengels
De stengels van een selderij opgesneden door een salade? Bewaar het onderste deel van de selderij met ongeveer 5 cm aan stengel en plaats het in een ondiepe schaal met water. Na enkele dagen zullen er nieuwe bladeren verschijnen. Zodra de wortels sterker worden, kun je de selderij verplanten in de grond om de groente verder te laten ontwikkelen. Dit kun je ook met venkel en sla doen! Zet het kontje van de sla op water en zodra er nieuwe bladeren komen kun je dit de wortel in de grond zetten.
Een portie wortelloof
Wortelloof kun je opnieuw terug laten groeien. Bewaar de bovenste centimeter van een wortel met wat groen eraan en plaats het in een schaal met water. Binnen enkele dagen zullen er nieuwe bladeren ontstaan. Na verloop van tijd kun je de nieuwe worteltoppen in de grond planten voor een nieuwe oogst van het wortelloof. Dit loof kun je verwerken is salades of wokgerechten.
Nieuwe knoflookbollen
Een knoflookbol bestaat uit verschillende knoflooktenen. Bewaar je een van deze teentjes dan kun je je knoflookbol opnieuw laten groeien. Deze teentjes kun je namelijk opnieuw planten. Zorg ervoor dat je het teentje met de punt naar boven plant, bedekt met aarde. Na verloop van tijd ontwikkelt zich een nieuwe knoflookbol.
Ook kun je knoflook laten ontspruiten. De groene stengels die dan uit de knoflook groeien hebben een lichte knoflooksmaak, deze kun je goed verwerken in een salade of knoflookboter. De spruiten halen wel wat smaak uit de knoflooktenen, deze kun je daarna minder goed gebruiken.
Altijd verse basilicum
Niet alleen groente kun je gemakkelijk hergebruiken. Dit geldt ook voor veel kruidensoorten. Koop een basilicumplant in de winkel en je kunt er eindeloos gebruik van maken. Hoe je dat doet? Knip een paar basilicumblaadjes af met een stengel van ongeveer 8 centimeter. Dit blaadje zet je in een glas water in de zon. Ververs het water regelmatig. Na een tijdje gaan de blaadjes wortels ontwikkelen. Zijn de wortels een paar centimeter lang? Dan kun je ze in de grond gaan zetten. De blaadjes groeien hierna uit tot een vaste plant.
Herplant je koriander
Koriander kun je op dezelfde manier terug laten groeien als basilicum. Je zet een blaadje met stam in een glaasje water en zodra hier wortels aan beginnen te groeien kun je deze overzetten in de vaste grond. Dit geldt ook voor munt en peterselie.
Meer moestuin tips? Floor Korte geeft 5 gouden basistips.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.