Een koekje bij de koffie of een dot mayonaise bij je ovenfrietjes. Heel onschuldig, zou je denken. Maar ongemerkt zijn we door dit soort voedingsmiddelen meer eieren – afkomstig van legbatterijen uit Oekraïne – gaan eten. En dat terwijl er in de Europese Unie al meer dan tien jaar een verbod geldt op de dieronvriendelijke legbatterij. Hoe zit dat en hoe herken je ‘foute’ eieren eigenlijk?
De legbatterijen – waar leghennen minder dan een A4-tje leefruimte hebben – zijn verboden in de Europese Unie. De kip kan haar kont niet keren, komt bijna nooit buiten en wordt meestal met botbreuken naar het slachthuis gebracht. In Oekraïne (geen lid van de EU) is dit nog heel normaal.
Sinds de oorlog is het importeren van eieren die daarvandaan komen een stuk goedkoper geworden. Dit komt voornamelijk doordat de EU het invoertarief voor Oekraïne afschafte als steunmaatregel en dat heeft ertoe geleid dat de import van Oekraïense legbatterij-eieren het afgelopen jaar vervijfvoudigde: maar liefst 13 miljoen kilo aan Oekraïense legbatterij-eieren kwam het afgelopen jaar via de achterdeur op de Europese markt, blijkt uit cijfers van Eurostat Brussel. In 2021 was dat 2,3 miljoen kilo.
Check het etiket
De eieren worden niet los verkocht in de supermarkt, maar ze kunnen nog wel worden verwerkt in ander voedsel, zoals pasta, koekjes en mayonaise. Hierdoor is de kans groot dat je de afgelopen tijd onbewust tóch legbatterij-eieren hebt gegeten.
Als consument heb je dus geen idee of er vrije-uitloopeieren, scharreleieren of ‘foute’ eieren afkomstig uit legbatterijen in je maag belanden. Of toch wel? Volgens Milieu Centraal is dit te achterhalen door het etiket op de verpakking te checken: “Kijk op het etiket wat voor eieren erin zitten”, deelt Paulien van der Geest, strategisch communicatieadviseur met het AD en RTL Nieuws. ”Het grootste risico loop je als er op de verpakking alleen ‘eieren’ staat, zonder verdere specificatie. Dat is namelijk een vage beschrijving. Wij gaan er dan vanuit dat het gaat om kooieieren. Omdat legbatterijen in Nederland verboden zijn, kunnen dit dus eieren uit een Oekraïense legbatterij zijn.”
Van gevulde koeken tot spaghetti
Natuurlijk namen wij even proef op de som en ontdekten inderdaad dat de gevulde koeken van de Jumbo gemaakt zijn van scharrelei en de spaghetti en beschuiten Albert Heijn van vrije-uitloopeieren. Maar niet op ieder etiket wordt dit ingrediënt zo duidelijk weergegeven. Op deze chocoladecakejes staat namelijk alleen ‘eieren’. Volgens Milieu Centraal mag je er dus vanuit gaan dat de cakejes zijn geproduceerd met een dieronvriendelijk kooisysteem. Helemaal zeker doe je het nooit, meldt van der Geest. Maar een etiket maakt je op deze manier heel wat wijzer.
Hoe zit het verder met jouw basiskennis over eieren? Wij beantwoorden hier de meest gestelde vragen over het populaire voedingsmiddel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.