Een moment om naar uit te kijken: een perfect hard of zacht gekookt eitje. Een gekookt ei geeft elk ontbijt en lunch net dat beetje extra. Toch is het koken ervan soms minder simpel dan het lijkt. Want wanneer doe je het ei in de pan: als het water nog koud is, of zodra het begint te borrelen?
Een ei koken kan iedereen, maar voor een perfect gekookt eitje is aandacht en geduld nodig. Want eerlijk is eerlijk: de kans dat het ei precies wordt zoals jij in gedachten had, is maar klein. Hoe kan dat toch? Wij zochten het voor eens altijd voor je uit.
Gekookt ei: hard of zacht
Allereerst is het natuurlijk de vraag hoe je een gekookt ei het lekkerste vindt. De één wil ‘m zachter dan zacht, de ander keihard en de meesten vinden dat het perfecte ei hard én zacht moet zijn. Zodra je dat weet, is het tijd om aan het koken te gaan denken. Hoe lang je een ei moet koken, begint met de keuze of je een ei al in het (nog koude) water stopt als het nog niet kookt óf pas toevoegt als het water al kookt. Wat is de beste manier? Daar zijn de meningen over verdeeld.
In koud of kokend water toevoegen?
Als je van een smeuïg en zacht ei houdt, dan is het slim om je ei direct in het water te stoppen als je de pan op het vuur zet. Doordat het ei langzaam op temperatuur komt, stolt het ei ook langzamer en wordt het zachter. Het nadeel hiervan is dat je goed in de gaten moet houden wanneer het water kookt. Stop je het ei pas in het water als het al kookt? Dan kun je dit beter timen, maar loop je wel het risico dat je ei sneller barst en leegloopt. Zout toevoegen kan de schade beperken.
Een groot of klein ei
Je ei meteen in koud water doen, levert wat ons betreft het beste resultaat op. Maar wat ook meespeelt is de grootte van het ei. Wist je dat hoe kleiner het ei, hoe jonger de kip? Toch is het zo dat het formaat van het ei, van groot tot klein, geen invloed heeft op de smaak. De leefomgeving, voeding en gezondheid van de kip daarentegen weer wel. Check daarom altijd de eierdoos. Op een eierdoos van de diervriendelijkste eieren vind je het Beter Leven-keurmerk met drie sterren. Deze kippen krijgen veel ruimte en een uitloop naar buiten. Dat heeft invloed op de smaak.
Wat is de perfecte kooktijd?
Hoe langer je een ei kookt, hoe harder deze wordt. Logisch, maar wil je ‘m juist zachter of hard en zacht tegelijkertijd? Het lastige is dat een groot ei nu eenmaal langer gekookt moet worden dan een klein ei. Voor een groot ei (L of XL) moet je daarom al 1 tot 2 minuten extra rekenen en voor kleine eieren (S) een minuut minder. Verse eieren én eieren uit de koelkast hebben weer 1 minuut extra nodig.
Bij een middelgroot ei (M) op kamertemperatuur die je direct in het water stopt, kun je de volgende kooktijden aanhouden:
- Zachtgekookt ei: 2 tot 3 minuten
- Zacht én hardgekookt ei: 4 minuten
- Hardgekookt ei: 6 minuten
Stop je het ei pas in het water als het kookt? Houd dan het volgende aan:
- Zachtgekookt ei: 4 tot 5 minuten
- Zacht én hardgekookt ei: 6 tot 7 minuten
- Hardgekookt ei: 8 minuten
3 dingen die je kunt maken met gekookt ei
Een gekookt ei kun je natuurlijk – net als iedereen – uitlepelen of op brood doen. Maar wat kun je er nog meer voor culinaire dingen mee? Een aantal inspiratie tips:
1. Een gezonde eiersalade
Een gezonde eiersalade is zo gemaakt. Voor een kommetje eiersalade heb je nodig: vier hardgekookte eieren, 1 eetlepel mosterd, 2 eetlepels yoghurt, 1 klein sjalotje, paprikapoeder, kerriepoeder, verse bieslook, grove peper en zout. Een kwestie van mengen en proeven maar.
2. Bijrol in vele salades
Ei is een smaakmaker in veel salades. Verwerk ze in een zelfgemaakte Franse salade niçoise met aardappelen, haricots verts, cherrytomaten, olijven, botersla en tonijnmoot. Of eet ze in een klassieke caesar salad.
3. Lekkere snacks
Op snackgebied kun je met een ei alle kanten op. Wat dacht je van een feestelijk gevuld eitje, stokbroodjes met eierkruim of een tomaat gevuld met ei en verse kruiden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.