Appeltaart is een heerlijk fruitig feestje en een echte klassieker. Maar zelfs een klassieker als oma’s appeltaart kan altijd worden verbeterd. Met een paar upgrades kan dit lekkernij zelfs door voor lekker én gezond. Dat wordt smullen!
Een appeltaart maken waar je maag van gaat knorren, is geen appeltje-eitje. Neem het deeg: best een klus om daar een mooie bal van te kneden. En dan die bodem … te vochtig, te droog. Laat je er niet door ontmoedigen, want als je eenmaal de basisstappen kent, staat die taart wél zo op tafel. Wij gingen voor je op zoek naar de perfecte zelfgemaakte appeltaart.
Stap 1: Zet een bakvorm klaar
Rond, langwerpig, groot of klein … Wat is de beste bakvorm voor jouw appeltaart? Dat hangt ervan af of je een appeltaartplaat maakt of een oer-Hollandse ronde versie. Kies in ieder geval voor een bakvorm die bestaat uit siliconen, staal, gietijzer, steen, glas of aardewerk. Ga je voor de ronde vorm, kies dan een ronde springvorm met een diameter tussen de 22 en 28 centimeter. Voor een plaattaart gebruik je de ovenplaat die in je oven past.
Stap 2: Neem het meelschap onder de loep
Voor een appeltaart grijpen we al snel naar het zelfrijzend bakmeel. Maar doet hoeft niet. Wat kies jij?
• Zelfrijzend bakmeel is eigenlijk niets anders dan bloem waaraan bakpoeder is toegevoegd, in een vaste verhouding. Het bestaat uit 500 gram bloem met 15 gram bakpoeder.
• Tarwebloem of patentbloem is heel neutraal en kun je gebruiken voor vrijwel elke soort gebak, ook voor appeltaart. Hier kun je zelf bakpoeder aan toevoegen.
• Volkorenmeel is jouw partner als je een gezondere appeltaart wilt maken. Het is lekker om dan wat havermout aan het deeg of appelmengsel toe te voegen.
Stap 3: Zoek de lekkerste appels
Niet alle appels zijn geschikt voor de perfecte appeltaart, en dat is wel waar we naar streven! Pak dus vooral de Goudrenet, Elstar of Jonagold. Dit zijn allebei stevige appels met een friszure smaak. Snijd de appels in partjes of blokjes en leg ze op de taartbodem. Doordat deze appels stevig en minder sappig zijn, is een natte bodem verleden tijd.
Stap 4: Zoet je beslag op een gezonde manier
Als je in oude appeltaartrecepten snuffelt, kom je dit ingrediënt overal tegen: suiker. Een simpele zoetmaker die je laat watertanden. Wil je voor een gezondere variant gaan, zoet de taart dan eens met rozijnen, vijgen of peren. Daarbij zijn kruiden zoals kaneel, gember of nootmuskaat een uitstekende toevoeging. Laat die suikerpot dus vooral in de kast staan, want met deze gezondere zoetmakers heb je die niet meer nodig.
Stap 5: Meng, klop en roer
Het is nu tijd om de taart te gaan maken. Hoe doe je dat? Appeltaartdeeg bestaat uit bloem, roomboter, zoetmiddel, ei, bakpoeder, vanille en een beetje zout. Doe dit allemaal in een kom en kneed er een mooi deeg van. Laat het vervolgens een half uur tot een uur rusten in de koelkast. Hierdoor kunnen de gluten ontspannen en ontstaat er een knapperig deeg.
Warm vervolgens de oven voor. Dat klinkt simpel, maar hoe voorkom je een aangebrande taart? Check even wat voor oven je hebt:
• Heteluchtoven – 165 graden (niet ideaal voor het bakken van een appeltaart)
• Gasoven – stand 3-4
• Electrische oven – 180 graden
Meng vervolgens de appels met kaneel, zoetmiddel en citroensap. Voeg eventueel rozijnen, noten of andere kruiden toe. Heb je de bakvorm bekleed met het deeg? Voeg dan het appelmengsel toe. Versier vervolgens de bovenkant met dunne reepjes deeg en strijk die in met een beetje ei.
Stap 6: Serveer je appeltaart op zijn best
De oven piept en je taart is klaar. Laat je hem nu afkoelen of neem je meteen een hap van de warme taart? We begrijpen dat je na een uur wachten zo snel mogelijk een stukje wilt proeven, maar hebben wel een tip: haal de taart rustig uit de vorm. Zo voorkom je scheurtjes in de deegrand. Het liefste laat je de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijdert. Snijd de taart vervolgens in punten. Nu heb je een taartpunt waar je ‘u’ tegen zegt.
Tip: Waar het in Nederland nog niet zo bekend is, wordt in Engeland en Amerika al eeuwenlang kaas toegevoegd aan dit fruitige lekkernij. In de korst, de vulling of bovenop als garnering. Kaas maakt volgens hen de appeltaart een heerlijke hartige snack. Zo wordt er gezegd: ‘Een appel zonder kaas, is als een kus zonder omhelzing.’
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.