Een stukje cheesecake op zijn tijd, daar zeg je vast geen nee tegen. En waarom zou je een taart kopen als je hem ook zelf kunt maken? Lekkerder kan niet! Alleen: hoe maak je er eentje die niet véél te machtig is? Dit stappenplan helpt je een cheesecake te maken die niet als een baksteen op je maag valt.
Stap 1: Maak de bodem
Een goede bodem is het halve werk. Onze tip: gebruik havermout, omdat dit gezond is én vol vezels zit. Doe 150 gram havermout in een keukenmachine samen met wat gesmolten kokosolie en een snufje kaneel. Ben je een notenliefhebber? Ook die kunnen in een cheesecake. Gebruik bijvoorbeeld ongebrande walnoten, hazelnoten of cashewnoten. Meng alle ingrediënten tot een plakkerig geheel en doe dit in een springvorm van circa 20 centimeter. Strijk het goed glad. Zet de bodem in de koelkast, zodat die hard kan worden.
Stap 2: Ga aan de slag met de vulling
Voordat je begint met de vulling: verwarm de oven alvast voor op 180 graden. Voor de vulling gebruik je roomkaas. Zorg ervoor dat die op kamertemperatuur is, anders mixt het moeilijk. Meng 400 gram roomkaas met 200 gram Griekse yoghurt of magere kwark – net wat je lekker vindt. Kluts er drie eieren en wat honing of ahornsiroop doorheen. Als je het lekker vindt, kun je nog een eetlepel vanille-extract of citroensap toevoegen. En dan: mixen maar! Doe dit niet te lang, want dan krijg je te veel lucht in de cheesecake en dat vergroot de kans op scheurtjes. Haal vervolgens de springvorm uit de koelkast en verdeel het mengsel over de bodem.
Stap 3: Bak de taart in de oven
Deze cheesecake gaat niet in de koelkast maar in de oven. Er zitten namelijk eieren in en die kunnen alleen stollen door middel van hitte. Ook heeft de Griekse yoghurt of kwark de hitte nodig om stevig te worden. Bak de cheesecake zo’n vijftig tot zestig minuten. Laat hem daarna nog twee uur opstijven in de koelkast. Ze hebben het imago om snel te scheuren in de oven. Het kan helpen om een bakje water in de oven te plaatsen tijdens het bakken.
Stap 4: Maak de lekkerste topping ooit!
Wil je jezelf extra verwennen? Maak dan nog een lekkere topping voor over de cheesecake. Denk aan frambozensaus met daaroverheen verse frambozen. Pureer hiervoor verse frambozen en wat citroensap tot een glad geheel. Houd je van chocolade? Smelt dan wat pure chocolade in een pannetje en giet de chocoladesaus over je stukje taart. Genieten maar!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.