Met kaas, spek, appel of stroop. Een flinke stapel of een lekkere dikke uit een restaurant. Bijna iedereen is fan van de pannenkoek. Maar wat is nu het geheim van deze Hollandse klassieker? En hoe bak je vanavond nog een pannenkoek om u tegen te zeggen? Dit stappenplan helpt je de lekkerste pannenkoeken bakken.
Eerder ontrafelden we al het mysterie van de perfecte groenteburger en stamppot, nu is het de beurt aan de pannenkoek. Misschien denk je: ‘Een lekkere pannenkoek bakken dat is toch geen kunst?’ Toch wel. Je wil hem smeuïg, maar niet klef. Je wil hem zoet, maar niet té zoet, je wil een knapperig randje, maar geen verbrande pannenkoek. En van drama’s als klontjes in het beslag en pannenkoeken die in de pan blijven plakken, wordt natuurlijk niemand blij. Kortom; er is genoeg te leren. Met deze tips bak je een restaurantwaardige pannenkoek:
Stap 1: Gebruik de juiste pan
Wat de beste pan is om pannenkoeken mee te bakken, zijn de meningen over verdeeld. Zo zweert de één bij een speciale pannenkoekenpan met antiaanbaklaag, terwijl de ander verknocht is aan een pan van gietijzer. Een paar dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een pan:
- De zijkanten van de pan moeten niet te hoog zijn, anders is het lastig om de pannenkoek om te draaien.
- De bodem van de pan moet niet te dun zijn. Met een dikke bodem wordt de warmte beter verdeeld en branden je pannenkoeken minder snel aan.
- De pan moet niet te zwaar zijn, anders heb je bij de tweede pannenkoek al een lamme arm.
Stap 2: Maak het lekkerste pannenkoekenbeslag
Vraag aan vijf mensen het recept voor pannenkoeken en je krijgt vijf verschillende recepten. De ingrediënten zijn dan wel bijna altijd identiek, maar in de verhoudingen zit het verschil. Eén ding staat wel vast: pannenkoeken die je maakt zonder kant-en-klaar mixen en shakers zijn het lekkerste. Sla voor je beslag bloem of volkorenmeel, eieren, melk en roomboter in (hoe verser de ingrediënten, hoe beter!). Met de verhoudingen kun je spelen, maar dit is een mooie richtlijn voor een flinke stapel pannenkoeken:
- 400 gram bloem of volkorenmeel
- 3 eieren
- 800 milliliter melk
- snufje zout
Voor het perfect pannenkoekbeslag mix je niet in één keer alle ingrediënten door elkaar, maar doe je dit in stappen. Doe eerst de bloem of het volkorenmeel en het zout in de kom en maak dan een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het midden en giet er een deel van de melk bij. Klop met een garde vanuit het midden en voeg langzaam extra bloem of volkorenmeel toe via de zijkanten. Terwijl je klopt, kun je de rest van de melk erbij gieten. Je beslag moet ongeveer zo vloeibaar zijn als drinkyoghurt. Als het te dik is, kun je nog een beetje melk toevoegen.
Tips voor perfect pannenkoekenbeslag:
- Gebruik voor het kloppen van het beslag een zo groot mogelijke garde. Hoe groter de garde, hoe luchtiger je beslag wordt.
- Mix niet te lang, want hier worden je pannenkoeken taaier door. Door een mixer te gebruiken in plaats van een garde, is de kans ook groter dat je pannenkoeken taai worden.
- Om klontjes te voorkomen, haal je de bloem voor het mixen door een zeef.
- Laat het beslag even rusten. Lastig als je maag rommelt, maar je pannenkoeken worden er echt lekkerder door. Vijf minuten laten rusten is al goed, maar een half uur is nog beter.
- Wil je dat de pannenkoeken nog luchtiger zijn? Voeg dan een extra ei toe.
- Om te voorkomen dat je pannenkoeken aan de pan blijven plakken, kun je beetje olie of gesmolten boter aan het beslag toevoegen.
- In plaats van tarwe kun je natuurlijk ook speltmeel, havermoutmeel, amandelmeel of boekweitmeel gebruiken.
- Ook lekker: pannenkoeken met een vleugje citroen, vanille of kaneel. Met een beetje vanille-extract, vanillesuiker, citroensap of kaneel door het beslag, smaken de pannenkoeken net even anders.
- Doe er voor de kleur iets koffie door. Gebruik gewoon het restje wat nog in de pot stond.
Stap 3: Bak met beleid de pannenkoeken
Ook het bakken van pannenkoeken heeft een heuse gebruiksaanwijzing. Want waar bak je de pannenkoeken in: boter, olie of een mengsel daarvan? En hoe weet je wanneer een pannenkoeken moet omdraaien? Veel pannenkoekenliefhebbers bakken graag in boter, omdat het zo’n lekkere, authentieke smaak geeft. Het nadeel van boter is alleen dat het een laag rookpunt heeft, waardoor de pannenkoeken sneller aanbranden. Je kunt er daarom voor kiezen om te bakken in een mengsel van olie en boter. Doe een beetje olie of boter, of een mengsel, op keukenpapier en wrijf hier de pan mee in. Zo weet je zeker dat de pan egaal is ingevet. Een handig stokpaardje om te weten wanneer je je pannenkoek kunt omdraaien: als er kleine belletjes vormen in het midden van de pannenkoek en die belletjes barsten. Eén keer de pannenkoek omdraaien is genoeg, want dan blijft hij luchtig.
Ook goed om te weten:
- Het is een fabel dat de eerste pannenkoek altijd mislukt. De pan is dan gewoon niet heet genoeg. Laat de pan daarom altijd op middelhoog vuur een minuut of drie opwarmen. Je kunt testen of de pan heet genoeg is, door wat druppels water te spetteren. Als ze door de pan stuiteren als een soort bolletjes, is het tijd om te bakken.
- Een soeplepel is handig gereedschap om het beslag in de pan te scheppen.
- Bewaar je stapel pannenkoeken onder een deksel op een bord. Zet het bord op een pan met een laagje zacht kokend water.
Stap 4: Leef je uit met de toppings
Is een pannenkoek met spek, appel of stroop te saai voor jou? Kijk dan eens naar de menukaart van een pannenkoekenrestaurant en je hebt meteen inspiratie voor de rest van het jaar. Wat dacht je van:
|
|
Bij de meeste toppings is het slim om ze eerst in de pan te bakken en daarna pas het beslag toe te voegen.
Stap 5: Geef de overgebleven pannenkoeken een tweede leven
Genoeg pannenkoeken op? Natuurlijk gooi je de restjes niet in de kliko. Pannenkoeken kun je ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Rol de pannenkoeken in vershoudfolie, zodat ze niet uitdrogen. In de diepvries kun je ze zo’n drie weken bewaren. Als je nog een flinke stapel pannenkoeken over hebt, kun je er ook een pannenkoekentaart van maken. Smeer tussen de pannenkoeken een laagje jam of gesmolten chocolade en versier je taart met wat vers fruit. Of maak een hartige pannenkoekentaart met mozzarella, pesto en Italiaanse wokgroenten. Een overgebleven pannenkoek tover je ook zo om in een borrelhapje. Doe er wat roomkaas, zalm en rucola tussen en snijd het dan in stukjes. Prikkertje erin en klaar!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.