Een appelpunt met chocolademelk of een koekje bij de thee. Voor je het weet krijg je een berg van 23 kilo suiker binnen. Dat suiker slecht is voor je tanden is er met de paplepel ingegoten. Maar dat je lichaam van alles uit de kast moet halen om de andere nadelen van die zoetigheid te verwerken, is minder bekend.
Met een suikergebruik van 32 kilo per persoon per jaar zijn Nederlanders echte zoetekauwen. Vrijwel al deze suiker is afkomstig van bieten die propvol suiker zitten. De bieten bevatten weliswaar ook een dosis vitamines, mineralen en vezels, maar deze nuttige voedingstoffen overleven het raffineren niet. Tijdens dit proces worden de bieten gewassen, gesneden, gemalen, geperst, gefilterd, gecentrifugeerd en ontkleurd met chemische middelen.
Suiker zit vol lege calorieën
Wat na het raffineren overblijft, is zuivere suiker. Rijk aan energie, maar arm aan vitamines en mineralen. Vandaar de naam ‘lege calorieën’. Of je nu gewone, basterd, bruine of poedersuiker neemt; het maakt niets uit. Allemaal zijn ze even leeg. En ze zitten overal in verwerkt. Echte suikerbommen zijn chocola met veertien suikerklontjes per honderd gram en frisdrank met 24 suikerklontjes per liter. Daarnaast zijn er een heleboel voedingsmiddelen waarvan je niet verwacht dat er suiker in zit zoals tomatenketchup, pindakaas, soep en andere kant-en-klaarproducten. Deze verborgen suikers staan echter wel op het etiket genoemd, maar niet als suiker. Soms heten ze sucrose, saccharose of glucose.
Suiker put je reserves uit
Om suiker en suikerrijke voedingsmiddelen om te zetten in energie heeft je lichaam een hele reeks voedingsstoffen nodig. Dit zijn vitamine B1 en de mineralen calcium, magnesium, mangaan, chroom, zink en vanadium. Omdat die niet in suiker zitten, moet het lichaam ze uit zijn eigen reserves halen. Bij een hoog suikergebruik kunnen die reserves uitgeput raken waardoor tekorten aan onmisbare voedingsstoffen ontstaan.
Een snoeper? Dan moet je extra gezond eten!
Groenten en fruit zijn voorbeelden van mineraalrijk voedsel dat nodig is om de reserves aan te vullen bij een vitamine- en mineralengebrek. Met aardappels, noten, zaden en volkoren graanproducten krijg je zowel mineralen als vitamine B1 binnen. Muesli en volkorenbrood zijn dus goede bronnen van vitamine B1. Ook tjokvol mineralen zijn groentesappen, verse groentesoep of bouillon. Lekker met fijngehakte peterselie en een volkorenbroodje.
Vitamines en mineralen die suiker omzetten in energie
Deze vitamines en mineralen heb je nodig om geraffineerde suiker om te zetten in energie. Zet ze dagelijks op je menu!
- Vitamine B1 zit in volkoren graanproducten (volkorenbrood, muesli), zilvervliesrijst, peulvruchten, aardappels, vlees, noten, sesamzaad en zonnebloempitten.
- Calcium zit in zuivelproducten, groene groenten (vooral broccoli), noten en zaden.
- Magnesium zit in volkoren graanproducten, groene groenten, peulvruchten, bananen, zuivelproducten, noten en zaden.
- Mangaan zit in volkoren graanproducten, bladgroenten, fruit en rozijnen.
- Chroom zit in eidooier, vlees, volkoren graanproducten, groenten en fruit.
- Zink zit in zeefruit (mosselen, garnalen, oesters), vis, kaas, vlees, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en zaden.
- Vanadium zit in plantaardige olie en peterselie.