Tussen je ontbijt en lunch een peuzel je een stuk fruit op en de middagdip versla je met een vullende energiereep. Hoe gezond is het nemen van tussendoortjes tussen de hoofdmaaltijden nu eigenlijk? Er wordt vaak gedacht dat je je bloedsuikerspiegel stabiel kan houden door het geleidelijk verspreiden van je eetmomenten over de dag. Maar is dit wel altijd het geval, of lopen we het risico om meer trek te krijgen wanneer we continu aan het eten zijn? Wij zochten het voor je uit.
Snacken en je metabolisme
Kun je je metabolisme stimuleren door elke paar uur te eten? Helaas, hier is geen wetenschappelijk bewijs voor. Hoe vaak je op een dag eet heeft geen invloed op het aantal calorieën dat je op een dag verbrand. Zo blijkt uit deze studie, waarbij deelnemers hetzelfde aantal calorieën aten, dat er geen verschil zit in het aantal verbrande calorieën per dag wanneer ze twee of zeven maaltijden op een dag eten.
Zorgt snacken voor meer trek?
Zorgt het eten van tussendoortjes ervoor dat je juist meer trek krijgt? De meningen zijn hierover verdeeld. In dit onderzoek aten mannen zes dagen lang snacks tussen de hoofdmaaltijden door die rijk waren aan eiwitten, vezels of vetten. Hun hongerniveau en calorie inname was op de dagen dat ze tussendoortjes aten niet anders dan op dagen waarop ze alleen hun hoofdmaaltijden aten. Het eten van tussendoortjes had dus geen effect. Terwijl deze studie juist laat zien dat mensen méér eten als ze tussendoor snacken. Hoewel de proefpersonen mínder aten bij de hoofdmaaltijd, overcompenseerde de tussendoortjes de kleinere hoofdmaaltijd. Eindstand: de totale calorie inname per dag steeg. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat snacken kan helpen om trek te verminderen. Opvallend: in deze studies bestaan de tussendoortjes uit soja, whey proteïne of caseïne proteïne. Eiwitten dus! Wát je eet heeft dus een groter effect dan hoeveel je eet.
Tussendoortjes en je bloedsuikerspiegel
Heeft het regelmatig eten dan wel een duidelijk effect op je bloedsuikerspiegel? Ook hier zijn de meningen over verdeeld. Ook hier is vooral wát je eet van belang. Vezelrijke tussendoortjes met zo min mogelijk snelle koolhydraten (suikers) hebben een positief effect op je bloedsuikerspiegel en insulinelevel. Dit geld voor mensen met én zonder diabetes. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat eiwitrijke snacks je bloedsuikerspiegel kunnen helpen verbeteren. Ga bijvoorbeeld voor deze diabetesproof tussendoortjes en lees ook deze ontbijttips voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Gezond snacken: zo doe je dat
Veel eiwitten, vezels en bij voorkeur zo min mogelijk suikers. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:
- Een volkoren cracker met een gekookt eitje
- Zelfgemaakte hummes met rauwkost
- Griekse yoghurt met fruit
- Een handje noten
- Een volkoren cracker met hüttenkäse
- Een plak van dit bananenbrood
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.