We zijn een van de grootste koffiedrinkers van de wereld; gemiddeld slaan we drie kopjes per dag achterover. Met mate is koffie een gezonde drank, maar dat goede nieuws gaat helaas niet op wanneer we suiker en koffiemelk toevoegen aan ons kopje koffie. Hoe (on)gezond is koffiemelk eigenlijk? En uit welke ingrediënten bestaat dit goedje?
Dít zit er in koffiemelk
Koffiemelk is niets anders dan melk waar een gedeelte water uit is gehaald. Dit zorgt ervoor dat koffiemelk wat dikker is dan gewone melk. Ook bevat koffiemelk daardoor meer suiker per 100 gram en heeft het een hoger vetpercentage dan reguliere melk. Aan sommige soorten is er ook melkeiwit of plantaardige olie toegevoegd. Veel soorten staan vanwege het hoge gehalte verzadigde vetten niet in de Schijf van Vijf. Heb je liever wel koffiemelk in je koffie maar met een lager gehalte aan verzadigde vetten? Kies dan voor een magere of light-variant van koffiemelk. Deze soorten staan wél in de Schijf van Vijf.
Koffiecreamers en room
Hoe zit dat dan met koffiecreamer en koffieroom? Koffieroom bevat, zoals de naam al doet vermoeden, room en daardoor meer verzadigd vet dan koffiemelk. Om deze reden staat koffieroom niet in de Schijf van Vijf. Bij koffiecreamer ligt het iets anders. Koffiecreamer is een poeder dat bestaat uit glucosestroop, kokosvet en melkeiwit. Ook dit staat niet in de Schijf van Vijf, omdat het veel verzadigd vet en suiker bevat. Je kopje koffie een stuk gezonder en duurzamer maken? Kies voor plantaardige melk.
Ook interessant: een pot koffie gezet? Dít kun je doen met het overgebleven koffiedik.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.