Groente en fruit zie ik het liefst zo naakt mogelijk, dus zonder plastic en verpakking. Toch hebben de meeste komkommers in de supermarkt een plastic jasje aan. Klinkt overbodig, dus waarom is mijn komkommer niet naakt?
Net als veel anderen probeer ik zo milieubewust mogelijk te leven. Ik scheid braaf mijn afval, eet alleen boerenkool in de winter (en aardbeien in de zomer) en koop zo min mogelijk voorverpakte en gesneden producten. Mijn vriend kan snijden en hakken à la Gordon Ramsay, dus in mijn winkelkar belanden alleen hele courgettes, broccoli’s en aardappelen. So far, so good, al kan het natuurlijk altijd beter. Dat merk ik al als ik langs de groente- en fruitafdeling in de supermarkt loop. Welke komkommer ik ook wil kiezen, ze zijn bijna allemaal verpakt in plastic. Waarom toch?
De functies van plastic
Dat plastic jasje heeft best wat functies, ontdek ik. Volgens Milieu Centraal blijven groenten zo langer houdbaar en is de kans op beschadigingen kleiner. Zeker bij komkommers, want die komen vaak van ver. Zonder plastic zouden ze dan in de kliko verdwijnen. Zonde, dus waar doe je dan goed aan? Als je een Hollandse komkommer koopt en je eet hem vrij snel op, dan is de naakte variant zeker beter. Koop je een komkommer van ver of wil je je komkommer langer bewaren, dan is een plastic jasje toch iets beter, want dit verkleint de kans dat je hem weggooit.
Fabel: Karton of papier is duurzamer
Plastic staat bekend als boosdoener voor het milieu, dus waarom gebruiken al die fabrikanten dan geen papieren of kartonnen verpakkingen? Probleem opgelost! Toch? Helaas blijken kartonnen of papieren verpakkingen niet veel beter dan plastic. Dat komt doordat plastic lichter is en er daarom minder van nodig is. Als je voor plastic kiest, is het wel belangrijk dat je plastic afval scheidt. Alleen dan help je het klimaat een handje.
Wat is de stof BPA?
Een plastic verpakking kan om vele redenen dus nuttig zijn en soms zelfs duurzamer, maar hoe zit dat met je gezondheid? Plastic verpakkingen liggen al jaren onder vuur. Dat heeft alles te maken met de stof Bisfenol A (BPA). In sommige plastic verpakkingen, zoals conservenblikken, kant-en-klaar maaltijdverpakkingen en plastic flessen zit deze weekmaker, omdat het plastic soepeler maakt. Als je te veel van deze stof binnenkrijgt, kan dat schadelijke gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid en je hormoonhuishouding.
Strenge regels vanwege gezondheid
Er zijn strenge regels over het gebruik van de stof, omdat BPA via de verpakking in voedsel kan ‘lekken’. In Frankrijk is het gebruik van BPA in voedselproducten om die reden zelfs verboden. In ons land hebben inmiddels veel fabrikanten van vooral biologische producten al gekozen voor verpakkingen zonder BPA en mogen babydrinkflessen sinds 2011 helemaal geen BPA meer bevatten. Wat je nog meer kunt doen om deze stof niet binnen te krijgen? Drink geen water uit plastic flesjes. Verwarm je eten in de magnetron niet in een plastic bakje. En koop je eten in blik kies dan voor een (biologische) variant zonder BPA.
Zo bewaar je een komkommer zonder plastic het langst
Koop jij vanaf nu je komkommer zonder plastic? Goed idee! We leggen je in drie stappen uit hoe je een ‘naakte’ komkommer wel een week kunt bewaren.
1. Wassen!
Was de komkommer zodra je deze hebt gekocht. Snijd eventuele bruine plekjes weg.
2. Droog hem grondig
Een vochtige komkommer zal eerder bederven, dus de volgende stap is goed afdrogen. Wikkel de groente vervolgens in een schone doek of stuk keukenpapier.
3. Bewaren doe je in de voorraadkast
Komkommer is een zomergroente en dus niet zo gek op kou. Je kunt hem dan ook het beste bewaren op een donkere, koele plaats zoals in de voorraadkast en niet in de koelkast. Een verse komkommer blijft zo minimaal een week goed.