In dit artikel legden we uit wanneer een product precies biologisch is. Maar is biologisch eigenlijk wel beter voor je gezondheid? Als je in de supermarkt de keuze moet maken tussen een biologisch of een ‘normaal’ product, waar kan je dan het beste voor kiezen? Wij zochten naar antwoorden.
Bio = beter?
Tja, dan is de vraag: beter voor wie of wat? Biologische producten dragen bij aan een gezonde(re) bodem, schoner water, minder schadelijke stoffen in de lucht, meer biodiversiteit én meer dierenwelzijn. Daarmee zijn biologische producten dus beter voor onze omgeving dan ‘normale’ producten die in veel grotere mate gebruikmaken van bijvoorbeeld pesticiden, chemische hulpstoffen of conserveermiddelen.
Beter voor ons?
Maar zijn biologische producten ook beter voor ons, de mens? Daar zijn wetenschappers het tot op heden nog niet over eens. Waar het ene onderzoek aangeeft dat er wel degelijk meer vitamines en mineralen en minder restanten van pesticiden te vinden zijn in biologisch voedsel, concludeert het andere onderzoek dat het niet uitmaakt of je biologisch eet of niet. Het Voedingscentrum stelt bijvoorbeeld dat biologisch voedsel niet gezonder is dan ‘normaal’ voedsel en dat gezondheidseffecten niet te verwachten zijn bij het eten van biologische producten.
De vraag of biologische producten gezonder zijn, is ook erg lastig te beantwoorden omdat je gezondheid van meerdere factoren afhankelijk is. Denk daarbij aan jouw gehele eetpatroon, leefomgeving, mate van beweging, et cetera. Bij het doen van onderzoek is het bijna onmogelijk om deze factoren van elkaar te scheiden. Als je biologisch eet en je merkt dat je je fitter voelt, kunnen andere factoren daar bijvoorbeeld net zo goed aan bijgedragen hebben (je bent net verhuisd, je hebt het naar je zin op je werk, je bent op vakantie, je bent gestopt met alcohol drinken…).
Biologisch zou gezonder kúnnen zijn
Toch zijn er wel aanwijzingen dat biologisch voedsel gezonder kán zijn. Zo gaat het in deze uitzending van Zembla over een grootschalig onderzoek, waarbij de kippen die biologisch voer kregen een betere reactie van het immuunsysteem hadden op ziekte, dan kippen die géén biologisch voer kregen. Ook een studie van de Universiteit van Wageningen stelde dat biologisch voedsel over het algemeen een hogere voedingswaarde heeft en minder pesticiden bevat. Of dat ook resulteert in een betere gezondheid, is onduidelijk.
Wel is bekend dat pesticiden schadelijke gezondheidseffecten kunnen hebben. Zo schrijft Lara Briden, natuurgeneeskundig arts, dat sommige pesticiden de werking van de schildklier- en eierstokhormonen kunnen verstoren. Barbara Havenith, gynaecoloog en orthomoleculair arts, noemt insecticiden en pesticiden ‘hormoonverstorende stoffen’ die ‘lichaamsvreemd zijn en dus erg moeilijk af te breken’. De European Environment Agency schrijft zelfs dat mensen die worden blootgesteld aan chemische bestrijdingsmiddelen risico lopen op ernstige chronische ziekten, zoals kanker, hartziekten, ademhalingsstoornissen en neurologische aandoeningen. Recentelijk schreef ook de NOS dat het verband tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen al vaker is aangetoond, en dat nu de vraag rijst of datzelfde verband bestaat tussen dementie en bestrijdingsmiddelen. Opnieuw geldt dat meer onderzoek nodig is.
Wat moet je dan kiezen?
Terug naar de supermarkt. Wat moet je nou kiezen, biologisch of niet? Voor de portemonnee is biologisch namelijk nog vaak een stuk mínder gezond. Lara Briden adviseert het volgende: “Het is beter om niet-biologische groenten te eten dan helemaal géén groenten te eten. Maar kies voor biologisch als je het je kunt veroorloven*, zodat je de inname van bijvoorbeeld pesticiden zo veel mogelijk beperkt” (Period Repair Manual, 2018:296).
Wil je weten van welke groenten je kunt genieten in de wintermaanden? Hier lees je over vergeten (super)groenten, hier lees je alles over kool en hier noemen we nóg meer heerlijke groenten die jouw weerstand ondersteunen in de wintermaanden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.