Feit of fabel: pikant eten helpt om de vetverbranding te stimuleren bij het afvallen. Hete pepers toevoegen aan je gerechten zou helpen om je metabolisme te verbeteren. Zomaar een paar uitspraken die worden gedaan over pittig eten. Wat doet het eten van hete pepers eigenlijk met je lichaam? En zijn pepers wel zo gezond? Wij zochten het uit.
Is pittig eten veilig?
Over pittig eten gaan uiteenlopende verhalen rond. Zo hebben deze onderzoekers een analyse gedaan van 27 verschillende onderzoeken waaruit geen eenduidig antwoord blijkt over de gezondheidsvoordelen van pepers. Ze geven zelfs aan dat er een verband bestaat tussen verschillende vormen van kanker en het eten van pepers. Daarentegen vinden ze geen verband tussen pittig eten en hart- en vaatziekten en effecten op het metabolisme. Ondanks dat er geen gezondheidsvoordelen uit dit onderzoek blijken melden de onderzoekers wel dat er hoogwaardig bewijs is dat het eten van chilipepers veilig is.
Een langer leven met chilipepers
Ook zijn er onderzoekers die beweren dat pittig eten wel degelijk gezondheidsvoordelen heeft. Zo blijkt uit dit onderzoek dat mensen die regelmatig pittig eten langer leven. Dit zou te danken zijn aan de stof capsaïcine die het metabolisme verbetert. Onderzoekers van de American Association for Cancer Research beweren dat capsaïcine de groei van prostaatkankercellen vermindert bij muizen zonder de gezonde cellen aan te tasten.
Chilipepers voor een gezond maagdarmstelsel
Lang werd geloofd dat pittig eten maagzweren en ontstekingen kan veroorzaken. Maar uit dit onderzoek blijkt dat capsaïcine voor vermindering van de bacterie Helicobacter pylori kan zorgen. En deze bacterie is één van de grootste oorzaken van maagzweren.
Conclusie: wel of geen pepers?
Ondanks dat enkele onderzoeken beweren dat capsaïne het metabolisme verbetert is er onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat pittig eten daadwerkelijk zorgt voor een verhoogde vetverbranding. Daarnaast is er gelukkig ook geen bewezen negatief effect van het eten van pepers. Die klodder sambal en chilivlokken kun je dus met een gerust hart aan je maaltijden blijven toevoegen. In sommige situaties kan pikant eten wel voordeling zijn: je voeding kruiden met pepers kan er namelijk voor zorgen dat je bijvoorbeeld minder zout aan je voeding toevoegt. In dat geval heeft pittig eten wel een gezond effect, al komt het dan natuurlijk niet door de pepers zelf.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.