Er is weinig zo verwarmend en troostend in het leven als een kom soep. Reden voor Janine de Roode om Soep-er, de eerste soepbar van Utrecht, te openen. Haar beste recepten deelt ze nu in Soep-er, het kookboek. Deze Italiaanse courgettesoep met pecorine en gerookte citroenolie is alvast een voorproefje. Op naar de keuken!
‘Het romige van de mascarpone en geraspte pecorino maken de soep ietsjes minder goed voor de lijn, maar o… wat wordt het er lekker door’
Waarom soep?
Het antwoord op die vraag is een inkoppertje, aldus horeca-onderneemster Janine: “Na mijn afstuderen aan de hogere hotelschool wilde ik een gerecht brengen dat ik als beginnende ondernemer makkelijk zelf kan maken en waar ik toch nog veel in kan leren. Een gerecht waarmee je iedereen blij kunt maken en dat je in elk seizoen kunt eten. Van een hartverwarmende uiensoep op de koudste dagen van het jaar tot een verfrissende komkommersoep op de warmste. En alles ertussenin. Soep bleek het antwoord.”
Recept Italiaanse courgettesoep
Dit heb je nodig
Voor de soep: 2 el olijfolie, 3 teentjes knoflook, gepureerd, 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt, 2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes, fijngehakt, 2 gele uien, gesnipperd, 3 courgettes, in blokjes, 750 ml groentebouillon, 200 g doperwten uit de diepvries, 150 g pecorino, geraspt, 250 g mascarpone, geraspte schil en sap van 1 biologische citroen, 30 g basilicum, alleen de blaadjes, zeezout en witte peper.
Topping: 50 ml gerookte extra vergine olijfolie (te vinden in speciaalzaken), 50 g pecorino, geraspt, ½ el honing, rasp van 1 biologische citroen, zeezout en zwarte peper, 2 el pompoenpitten, geroosterd
Aan de slag
Meng voor de topping in een kommetje de gerookte olijfolie samen met de pecorino, honing, citroenrasp en naar smaak zeezout en zwarte peper. Dek af en zet opzij. Verhit in een soeppan de olijfolie op middelhoog vuur. Fruit de knoflook, gember en rozemarijn 3 minuten, tot ze een heerlijke geur beginnen af te geven. Voeg de ui toe, roer goed door en zet het vuur laag. Leg het deksel op de pan en stoof 15 minuten, zonder dat de ui bruin wordt. Voeg dan de courgette toe, roer door en bak 2 min. met het deksel van de pan. Giet daarna de groentebouillon erbij en voeg naar smaak zeezout en witte peper toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zacht koken met het deksel schuin op de pan. Voeg de doperwten toe en laat 5 minuten. pruttelen. Doe de pecorino, mascarpone, citroenrasp, het citroensap en de basilicum erbij en pureer het geheel vervolgens met een staafmixer tot een fluweelzachte soep. Breng op smaak met zeezout en witte peper. Garneer de kommen courgettesoep met een halve eetlepel pompoenpitjes en drizzle er 1 eetlepel van de gerookte citroenolie over.
Meer soeprecepten
Meer recepten van Janine? Breng een bezoekje aan de heuse soepbar in Utrecht of kook met de recepten uit het boek Soep-er.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.