Wakker worden met een kopje koffie kan een heerlijke start van je dag zijn. Maar is het wel zo gezond om gelijk zodra je wakker wordt een koffietje naar binnen te gieten? Steeds vaker wordt er beweerd dat je voor het ontbijt beter geen koffie kunt drinken of dat je je eerste kopje het beste pas na 10.00 zou moeten drinken. Hoe zit dat precies? Hoe ongezond is het drinken van koffie op een lege maag?
Eerder schreven we al over dat koffie helemaal niet zo schadelijk is als dat we vaak denken – mits je het aantal kopjes op een dag beperkt houdt. Maar koffie op een nuchtere maag? Daar zijn de meningen over verdeeld.
Denk om je cortisolgehalte
Diëtist Carlyn Rosenblum is geen voorstander van het drinken van koffie op een lege maag. “Er zijn meerdere redenen waarom het starten van je dag met koffie geen goed idee is, zeker voor vrouwen”, aldus Rosenblum. Om te beginnen is het niet goed voor je cortisolgehalte. Dit kan invloed hebben op je ovulatie, gewicht en hormoonbalans volgens Rosenblum. Je cortisollevel fluctueert gedurende de dag. Het niveau van dit stresshormoon is het hoogst in de ochtend en het laagst in de avond. Rosenblum: “Het drinken van koffie wanneer je cortisolgehalte hoog is zorgt ervoor dat je cortisolproductie wordt afgevlakt en de timing van deze cyclus verandert.” Dit kan er toe leiden dat je cortisol gaat produceren op momenten dat je cortisolgehalte eigenlijk laag zou moeten zijn, bijvoorbeeld in de avond. Ook kan het ervoor zorgen dat je lichaam in het algemeen meer cortisol gaat produceren. Een te hoog cortisolgehalte? Probeer deze 5 tips om je stresshormoon te verlagen.
De perfecte tijd voor je eerste bakkie
Hoe laat kun je dan beginnen met het drinken van koffie? Dat is natuurlijk afhankelijk van hoe laat je wakker wordt. Sta je om een reguliere tijd op – tussen zeven en acht uur – dan kun je volgens Rosenblum je eerste bakkie het beste tussen half tien en het middaguur drinken. Tussen deze tijden zijn de cortisolgehaltes van de meeste mensen het laagst. Begint je dag eerder of juist later? Pas de tijd van je eerste koffietje dan ook aan.
Voor of na het ontbijt?
Maag-darm-leverarts Paul Boekema heeft onderzoek gedaan naar de effecten van koffie op het maagdarmstelsel. Uit dit onderzoek bleek dat koffie drinken vóór je ontbijt geen schadelijke effecten heeft op het maagslijmvlies. Dit slijmvlies is gemaakt om goed tegen maagzuur te kunnen. Het slijmvlies kan daardoor ook goed tegen koffie. Rosenblum zegt daarentegen: “Koffie drinken op een lege maag kan zorgen voor darmklachten.” De onderzoeken naar de effecten van koffie op de microbioom van je darmen lopen dus nogal uiteen. Wat wel duidelijk is is dat koffie de maagzuurproductie stimuleert. Heb je vaker last van maagdarmproblemen of van maagzuur? Houd dan in de gaten of deze klachten erger worden na het drinken van koffie. Of koffie drinken op een nuchtere maag slim is verschilt dus per persoon.
Cold brew tegen darmproblemen
Heb je snel last van maagdarmproblemen? Het eten van calciumrijke voeding kan helpen om de zuurgraad in je darmen te neutraliseren. Ook kun je een cold brew proberen. Volgens Rosenblum is koud gezette koffie zeventig procent minder zuur dan hete koffie. Meer tips tegen brandend maagzuur? Bekijk deze tips die we eerder al deelden.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.