In het voorjaar draait het allemaal om.. asperges! Zet deze stengels dan ook volop op het menu, want voor je het weet zijn ze weer verdwenen. Afgezien van het feit dat je plas vreemd gaat ruiken van dit ‘witte goud’, kun je er vrijwel alles mee maken en zijn de resultaten om van te smullen. Hoe maak je ze het aller-aller-allerlekkerst?
Het is weer het seizoen van de witte asperges en daar kun je maar beter meteen gebruik van maken. Vers uit de grond zijn ze het lekkerst en voor je het weet zijn ze weer verdwenen! Nog een reden om ze vaak op het menu te zetten: ze zijn hartstikke gezond. Zo bevatten asperges vitamine A, C en E. Ook zijn ze rijk aan het aminozuur asparagine.
Wat is het verschil tussen groene en witte asperges?
De groene asperge kun je het hele jaar door kopen en de witte niet, maar dat is niet het enige verschil. Zo groeit de witte asperge onder de grond; vandaar ook zijn witte kleur! Ook is deze een stuk zoeter en een echte smaakmaker. Tot slot moet je witte asperges wel schillen en z’n groene broertje niet.
Hoe vind ik de beste asperges?
Sta je in de supermarkt of bij een boerderijwinkel en heb je geen idee welke asperges je het beste kunt kiezen? Kijk dan naar de stengels en kies asperges die een lichte glans hebben en goed wit zijn. Zijn ze een beetje vochtig? Neem maar mee, want dat is een teken dat ze vers zijn. Controleer ook de onderkant van de asperge; die mag niet uitgedroogd zijn.
Hoe schil je witte asperges?
Eenmaal in de keuken, begin je met het schillen van witte asperges. Een rotwerkje? Welnee, met deze drie stappen is het zo gepiept:
Stap 1: Check hoe vers de asperges zijn. Je komt hierachter door twee asperges tegen elkaar aan te schuren. Hoor je een piepend geluid? Top, dan zijn ze erg vers! Je kunt de asperges dan meteen schillen. Leg ze dan voordat je ze gaat bereiden een half uurtje in koud water. Dat maakt de schil weer soepel.
Stap 2: Was de asperges zorgvuldig en snijd daarna ongeveer 1,5 centimeter van de onderkant eraf. Dit gedeelte is meestal erg taai en dus niet lekker. Haal het topje er juist niet af: daar zit vaak de meeste smaak aan!
Stap 3: Gebruik een dunschiller om van boven naar beneden te schillen. Ga eventueel twee keer rond. Als je namelijk niet de hele schil eraf haalt, eet je straks draadjes en dat is niet echt lekker. Wees wel voorzichtig en druk niet te hard. Zo voorkom je dat de asperges breken. Laat na het schillen de asperges rusten op het aanrecht.
Hoe lang kook je witte asperges?
Klungel jij ieder jaar opnieuw met het koken van asperges? Je bent niet de enige: de meest gemaakte fout tijdens het koken van dit witte goud is dat ze te gaar worden. Leg de asperges voorzichtig in een pan en zorg dat ze net onder water staan. Bedek de pan met een theedoek, zodat de asperges vochtig blijven en niet naar boven komen drijven. Voeg een snufje zout en suiker aan de pan toe. Zodra het water begint te koken, kun je het vuur laag zetten. Laat de asperges dan nog doorkoken voor zo’n 5 tot 8 minuten.
We hebben nog een handige truc voor je om erachter te komen of ze gaar zijn: laat een asperge balanceren op een vork. Buigt de stengel een beetje? Dan is hij goed. Een andere manier is om met een vork in het ‘kontje’ van de asperge te prikken. Als de vork er gemakkelijk doorheen prikt, is hij gaar. Leg de asperges vervolgens op een droge theedoek.
Hoe eet ik asperges?
Witte asperges kun je op verschillende manieren eten en dat maakt het ook zo’n leuke groente. De klassieker is gekookte asperges met ham, botersaus en ei. Maar je kunt ze ook gekookt door rijstgerechten doen, als basis voor een salade gebruiken of in ovenschotels verwerken. Ook lekker: grill ze (voor meer bite) of maak er een soep van!
1. Zo grill je witte asperges: besprenkel de geschilde asperges met wat olijfolie, zeezout en peper en leg ze op een ovenschaal. Gril ze vervolgens 30-35 minuten totdat de topjes een beetje bruin gekleurd en ze zacht zijn.
2. Zo maak je een lekkere soep: breng wat boter, groentebouillon, bloem en room aan de kook en voeg dan de gekookte asperges toe. Je kunt de gekookte asperges pureren of in stukjes laten. En ja, soms is het gewoon makkelijk om snel een bordje soep uit blik op te warmen. Maar heb je iets meer tijd, dan is een zelfgemaakt soepje niet alleen supergezond, maar ook leuk om te maken. Door deze zes redenen kies je voortaan vaker voor een zelfgemaakte soep.
Hoe bewaar ik asperges?
Je kunt asperges in de koelkast bewaren voor maximaal zeven dagen. Wikkel ze wel in een theedoek. Wil je ze liever invriezen? Als je ze hebt gekookt en goed verpakt in een plastic zakje, kun je ze zo’n drie maanden in de vriezer bewaren (-18 graden ). Ongekookt zijn ze een jaar houdbaar in de vriezer.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.