Doe jij groenten met koud water en al in de pan? Of laat je het water eerst koken voordat je de groenten erbij doet? En maakt het verschil? Jazeker! De kooktijd van groenten heeft invloed op de hoeveelheid vitamines en mineralen die op jouw bord terecht komen.
Minder kooktijd, meer vitaminen
Bij het koken van groenten gaan er altijd voedingsstoffen verloren. Vooral vitamine B en vitamine C gaan verloren bij het koken van groenten, deze vitaminen zijn namelijk oplosbaar in water. Dat deze vitamine verloren gaan bij het bereiden van een maaltje is dus onvermijdelijk, maar je kunt de hoeveelheid verloren vitaminen wel minimaliseren. En dat doe je door de kooktijd in te korten. Zet je groenten op in koud water? Dan liggen ze langer in de pan. Voor vitamine behoud kook je groenten in heet water én kook je ze zo kort mogelijk, beetgaar dus.
Grof snijden en weinig water
Naast kort koken loont het ook om groenten grof te snijden. Bij fijn gesneden groenten wordt er een groter oppervlakte van de groente blootgesteld aan het water, waardoor er meer voedingsstoffen verloren gaan. Kook daarnaast in een klein laagje water en kies een pan die niet te groot is. Dat scheelt je ook nog eens een hoop energie. Meer tips om te besparen in de keuken? Met dit stappenplan kook je een stuk zuiniger.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.