Dé snack van de jaarwisseling en het pronkstuk van het kerstontbijt: de oliebol en de kerststol. Niet aan te slepen rond de feestdagen en niet weg te denken uit Nederland. Maar wat is de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus? De traditionele lekkernijen gaan de strijd met elkaar aan.
Waar vuurwerk is, is een oliebol en waar een kerstboom is, is een kerststol. Maar laten we eerlijk zijn: niemand eet een oliebol of snee kerststol om gezond bezig te zijn. Het is geen vitaminebom en ook geen volwaardige snack, maar wél een traditionele lekkernij. Omdat ze met de feestdagen standaard op tafel staan, zijn we benieuwd: wie scoort het hoogst als we kijken naar prijs, duurzaamheid en voedingswaarden?
Wat is goedkoper?
Vanaf november hoef je niet lang te zoeken om een oliebollenkraam te vinden. Meestal betaal je voor een oliebol, met of zonder krenten, zo rond de één euro. Ga je zelf aan de slag met beslag en een frituurpan dan is het een stuk goedkoper. Een kant-en-klare oliebollenmix van Koopmans is €1,39, hier kun je 23 oliebollen van maken. Een zelfgebakken oliebol is dan maar €0,06. Maak je de mix helemaal zelf, dan kost je oliebol nog minder.
De prijzen voor een kerststol, ook wel feeststol genoemd, lopen uiteen. Voor een kerststol (met amandelspijs) van de bakker betaal je al snel zes euro, een kerststol in de supermarkt is rond de drie euro. Ook als je het zelf maakt, is een kerststol prijzig. Voor amandelspijs betaal je rond de vier euro voor 500 gram en dan heb je nog niet het meel, de rozijnen en de eventuele nootjes.
Winnaar: De oliebol is met vlag en wimpel de winnaar. Als je het zelf maakt kost het bijna niets, alleen een portie geduld.
Wat zegt de gezonde meetlat?
Slank zijn deze snacks niet, maar toch leggen we een oliebol met krenten en een kerststol met spijs langs de gezonde meetlat. Hierbij kijken we naar het aantal calorieën, vezels, koolhydraten en het verzadigd vet en vergelijken we 100 gram*.
- Calorieën: 275 calorieën in een oliebol en 276 calorieën in 100 gram kerststol
- Vezels: in een oliebol zitten iets meer vezels (2,6 gram) dan in kerststol (3,9
gram) - Eiwitten: 7,1 gram in oliebol en 7,7 gram in 100 gram kerststol
- Koolhydraten: in een oliebol zit 39,8 gram koolhydraten en 53,8 gram in een kerststol
- Vet: er zit niet voor niets ‘olie’ in de naam; in een oliebol zit 9,1 gram vet. In 100 gram van een kerststol een stuk minder: 2,4 gram
Winnaar: De kerststol, mits je natuurlijk niet meteen de hele stol soldaat maakt.
*Goed om te weten: een gemiddelde oliebol weegt 100 gram en een snee kerststol 35 gram.
Wat is duurzamer?
Deze vergelijking is lastig. De ingrediënten in een oliebol en kerststol zijn niet heel verschillend. Welke lekkernij duurzamer is, hangt ervan af of je kiest voor een biologische oliebol en kerststol of het zelf bakt met biologische ingrediënten.
Winnaar: Gelijkspel. Je hebt zelf in de hand hoe duurzaam jouw oliebol en kerststol is. Bak met biologische ingrediënten of ga op zoek naar een biologische bakker.
Wie is de winnaar: de oliebol of de kerststol?
Gelijkspel! Een snee kerststol is een slankere keus dan een oliebol, maar een oliebol is weer een stuk goedkoper. En als we naar duurzaamheid kijken, loopt het gelijk op. Gelukkig zijn oliebollen en kerststollen niet het hele jaar te koop. We werden het dan niet alleen (eerder) zat, maar ook zo rond als een oliebol.