Koken zien als een moetje, dat gaat er bij Pien Wekking niet in. Koken is een love language, een manier om te laten zien hoeveel liefde je voor jezelf én de mensen voor wie je kookt hebt. Ze deelt haar recept voor een plaatpizza met mortadella, vijgen, stracciatella en pistache uit haar nieuwste boek Pien laat je eten zien – vol.2.
In Italië heet een plaatpizza pizza al taglio: de rechthoekige pizza die in stukken wordt afgehaald bij pizzeria’s of bakkerijen. Pien vertelt ons hoe je zelf zo’n heerlijke pizza al taglio klaarmaakt.
Plaatpizza met citroenpesto
Dit heb je nodig:
40 g pijnboompitten – 80 g basilicum – 75 g Parmezaanse kaas – 2 teentjes knoflook – 50-75 ml extra vergine olijfolie – sap van ½ citroen – 1 rol koelvers pizzadeeg, bladerdeeg als alternatief – 80 g mortadella -150 g stracciatella, of een fijngeprakte bol burrata – 2 vijgen, in kwarten – 20 g ongezouten pistachenoten, gepeld en fijngehakt – peper – zout
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Rooster voor de citroenpesto de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en laat even afkoelen. Doe de basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een vijzel of hakmolen. Plet tot een puree. Voeg vervolgens de olijfolie beetje bij beetje toe, tot je de gewenste dikte hebt. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit. Bestrijk het deeg met de pesto en zet 10-15 minuten in de oven, tot de pizza goudbruin is. Haal de pizza uit de oven. Verdeel de mortadella over de pizza, gevolgd door de stracciatella en vijgen. Top af met de pistachenoten.
Meer receptinspiratie? Ga voor gezonde pastasauzen bomvol groenten, verfrissende saladerecepten of maak je eigen gembershots.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.