Geroosterde wortelgroenten met tahinsaus
Ingredients
- 2 takjes rozemarijn
- handje tijm
- 90 ml olijfolie
- 2 rode bieten
- 6 babywortels
- 3 pastinaken
- 250 gr knolselderij
- 1 zoete aardappel
- 250 gr pompoen
- 20 gr boter
- 1 teentje knoflook
- 2 blikken à 400gr kikkererwten
- 40 gr cashewnoten
- handje bladpeterselie
- 1 el sumak
Specerijenmix:
- 1 tl komijnzaad
- 4 kruidnagels
- 3 kardemompeulen
- ½ tl zwarte peperkorrels
- 1 tl fenegriekzaad
- 1 tl korianderzaad
- 4 gedroogde chilipepers
- 1 tl zout
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl kurkuma
- 2 el gerookt paprikapoeder
- ¼ tl pimentpoeder
- snufje kaneel
Tahinsaus:
- 3 el tahin
- 1 ½ citroen geperst
- 1 teentje knoflook
- 1 tl zout
Instructions
- Rooster voor de specerijenmix de hele specerijen op middelhoog vuur in een droge koekenpan tot ze gaan geuren. Stamp ze in een vijzel met de rest van de ingrediënten voor de specerijenmix fijn. Zet opzij.
- Hak een teentje knoflook fijn en doe alle ingrediënten voor de tahinsaus in een glazen pot met deksel. Schenk er 60 ml water bij, draai het deksel op de pot en schud tot alles goed is gemengd. Voeg meer water toe als je een iets dunnere saus wilt. Zet opzij.
- Verwarm de oven voor tot 200 °C. Meng de rozemarijn, tijm en olijfolie in een kleine glazen pot met deksel en voeg royaal zout en versgemalen zwarte peper toe.
- Schil de rode bieten, snijd ze in stukken en leg ze in een braadslee of ovenschaal. Besprenkel ze met 1 eetlepel van de rozemarijn-tijmolie. Wrijf de olie met je handen goed over de rode bieten en rooster de bieten 50 minuten.
- Schrap de babywortels. Schil de pastinaak en knolselderij en snijd ze in stukken. Snijd ook de zoete aardappel in stukken. Leg ze op een grote bakplaat en schenk de helft van de rest van de rozemarijn-tijmolie erover. Wrijf de groenten in met de olie en rooster ze 20 minuten in de oven.
- Schil en snijd de pompoen en voeg deze met de rest van de rozemarijn-tijmolie toe aan de braadslee, schep alles goed om en rooster de groenten nog 20 minuten, of tot ze allemaal gaar zijn.
- Smelt intussen de boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak hem al roerend tot hij net bruin wordt. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en zet het vuur iets hoger. Doe er 2 eetlepels van de specerijenmix bij en bak de kikkererwten al roerend 4 tot 5 minuten, of tot ze droog zijn en krokant beginnen te worden. Zet opzij.
- Stapel de geroosterde groenten op een serveerschaal op en bestrooi ze met de gekruide kikkererwten. Sprenkel de tahinsaus erover, bestrooi alles met gehakte cashewnoten, bladpeterselie en sumak en serveer.
Notes
Credits: Slow, Louise Franc, € 32,50 (ISBN 978 946 14 324 69)
Fotocredits: Chris Middleton
Fotocredits: Chris Middleton
Tried this recipe?Let us know how it was!