De traditionele ‘flammkuchen’ uit de Elzas maak je met spek en ui. Wij maken ‘m groener en gezonder
Groene ‘flammkuchen’ met pancetta
Ingredients
- 200 gram speltmeel biologisch
- 100 gram tarwebloem biologisch
- 150 milliliter lauwwarm water
- 5 gram gedroogde gist
- 2 el neutrale olie zonnebloemolie
- 5 gram zout
- 125 milliliter crème fraîche
- 100 gram groene aspergetips of grote asperges in de lengte gehalveerd
- 100 gram verse tuinbonen dubbel gedopt
- 2 courgettes
- 100 gram geraspte kaas naar keuze voorkeur pecorino
- 2 lente-ui
- 80 gram pancetta in plakjes gesneden, vleeswaren
- 1 el pistachenootjes
- blaadjes jongewaterkers of jonge slablaadjes
- eventueel peper
Instructions
- Meng de bloem met het water, gist, olie en zout tot een soepel zacht deeg.
- Kneed het zo’n vijf minuten goed door.
- Laat het deeg vervolgens een uur rijzen met een warme vochtige doek over de kom.
- Breng een ruime pan met water aan de kook en blancheer de asperges en tuinbonen in enkele minuten knapperig gaar.
- Giet af.
- Spoel de groente onder koud water af.
- Snijd de courgettes zo dun mogelijk in schuine plakken.
- Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.
- Verwarm de oven voor op 220 ºC.
- Halveer het deeg en rol elk stuk deeg met wat bloem eronder uit tot een dunne plak.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg hier het deeg op.
- Meng de crème fraîche met een derde van de kaas en smeer het over de deegplakken, maar laat de randen vrij.
- Leg de groentes mooi verdeeld over de crème fraîchelaag, met daar tussendoor wat plakjes pancetta.
- Strooi de overige geraspte kaas erover.
- Bak de flammkuchen in zo’n acht minuten gaar.
- Garneren met jonge waterkers of slablaadjes en pistachenootjes.
Notes
¡kook!
NIEUW! ¡kook!, hét kookboek dat kennis over de werking van voeding en voedingsstoffen verbindt met het enige wat ertoe doet: lekker!Bestel direct in onze webshop »
Recept, styling en fotografie door:Zo lekker is ZTRDG! Voor gezondNU zal de zaterdag nooit meer hetzelfde zijn sinds we ZTRDG ontmoetten: een inspirerend online platform waar heerlijke recepten staan én waar je de betere culinaire adresjes vindt voor eerlijke, bijzondere en vaak biologische ingrediënten. ZTRDG slaagt erin om alles wat gezond is zo klaar te maken dat je maag ervan begint te rammelen.