Stuntelen met gasflesjes, een enkel pitje en een paar lichtgewicht pannetjes. Je doet wat je kan als je aan het kamperen bent, maar iets lekkers én gezonds serveren is zeker niet onmogelijk. Met deze campingrecepten zit je altijd goed!
Ook op de camping tover je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel. Met een beetje creativiteit en hulp van ons. Komt ie:
1. Gevulde wraps
Sta je op de camping in Italië, Frankrijk of gewoon lekker in ons eigen land, maar heb je geen flauw idee wat je moet koken? Koop dan lekkere volkoren wraps en beleg ze met verschillende soorten groenten, vlees of vis. Ga bijvoorbeeld voor kipfilet, paprika, ananas en Griekse yoghurt. Of wraps met rucola, zalm en roomkaas. Gezond, lekker veel kleur op je bord en ook nog eens eenvoudig te bereiden.
2. Tapasavond met gezonde hapjes
Niet bepaald een gerecht, maar wel leuk om te doen: een gezellige tapasavond met allerlei lekkere, lokale hapjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van pittige edame, een caprese salade op een stokje of stokbrood met feta-spinaziedip? Klinkt goed, toch? In dit artikel delen we nog veel meer gezonde, supermakkelijke hapjes.
3. Groentespiezen op de barbecue
Ga je barbecueën, maar wil je wel een gezonde lekkernij van de grill? Maak dan groentespiezen van groene en rode paprika, courgette, ui, aubergine, tomaat en ananas. Vooraf even insmeren met wat olie en grillen maar! Natuurlijk hebben we nog veel meer tips voor een gezonde barbecue. Check hier hoe je lekker, gezond en voedzaam kan barbecueën.
4. Maak een watermeloensalade
Een stuk watermeloen is verfrissend als tussendoortje, maar in een salade steelt de vrucht pas écht de show. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zoete watermeloensalade met rode ui, olijven en zilte feta? Geloof ons: deze combinatie is het proberen meer dan waard! Wist je dat je nog veel meer lekkers kan maken met watermeloen als ingrediënt? Kijk maar.
5. Gezonde pannenkoeken
Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Neem wat volkoren- of speltmeel mee van huis. Sta je op de camping in het buitenland, dan zijn deze producten namelijk vaak lastiger te vinden. Pannenkoeken bakken is een warm klusje, daarom kun je beter een paar goedgevulde exemplaren maken. Bak bijvoorbeeld een dikkere pannenkoek met Griekse yoghurt en een topping van fruit (aardbeien, blauwe bessen of ananas). Benieuwd hoe je de perfecte pannenkoek bakt en welke gezonde toppings nog meer aanraders zijn? Je leest het in dit artikel.
6. Shakshuka
Shak-wat? Nee, dit is geen Japanse vechtsport, maar een eenpansgerecht met eieren gestold in groente-tomatensaus. Supergezond, want je kunt er zo veel groente aan toevoegen als je wilt. En het is ook nog eens lekker koolhydraatbewust. Scoor wat groente bij een lokale (super)markt en wok het in de pan. Wat eitjes er bovenop en klaar ben je. Tip: dit is ook een lekker gerecht om stokbrood in te dippen. Ideaal op de camping.
Bereiding: snijd paprika, tomaten en ui in kleine stukjes. Mocht je van pittig eten houden, dan kun je ook een halve rode peper in stukjes snijden. Verhit de olijfolie in een grote pan met een deksel en fruit eerst de ui, knoflook en eventueel de rode peper. Voeg daarna de paprika en tomaat toe. Vervolgens voeg je ongeveer 50 ml water toe en verkruimel je een groenten bouillonblokje boven de pan. Breng het mengsel aan de kook en laat het voor 5 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan.
Maak daarna met een pollepel een kuiltje in het mengsel en breek daarin een ei. Draai zachtjes de lepel weg, zodat het ei in een mooi kuiltje in het mengsel blijft liggen. Verdeel wat kaas over het mengsel met eieren en dek de pan opnieuw af. Laat het gerecht nogmaals 5 minuten koken. Haal de deksel eraf en draai het vuur iets hoger, zodat het overtollige vocht kan verdampen. De eieren zijn gaar, zodra het eiwit wit is geworden. Natuurlijk kun je het eigeel zolang laten garen als je zelf lekker vindt.
7. Chili con carne
Eén pit en één pan: dat is alles wat je nodig hebt voor een snelle chili con carne. Vooral als je tijdens je kampeeravontuur op zoek bent naar een makkelijke, vullende en smaakvolle maaltijd, dan zit je met chili con carne altijd goed! Dit eenpansgerecht bestaat uit kidneybonen, tomaat, paprika, mais en gehakt, maar er bestaan natuurlijk nog veel meer lekkere varianten.
Bereiding: pel en snipper een uitje en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in een pan met een scheutje olijfolie. Heb je op je kampeerplek kruiden bij de hand? Voeg dan wat lekkere komijn, paprikapoeder en chilivlokken toe en bak dit mee. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak dit mee (je kan het gehakt eventueel weglaten, dan heb je chili sin carne). Daarna voeg je de blokjes paprika en mais toe en bak je dit kort mee. Laat de bonen uitlekken (niet omspoelen) en doe ze samen met de tomatenblokjes in de pan. Laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven op een zacht vuurtje en na een kwartier is het tijd om te smullen.
Tip: dit gerecht is ook heerlijk als gevulde wrap. Maak dus een extra portie, zodat je op een andere vakantiedag van de chili con carne kan smullen in combinatie met een volkoren wrap.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.