Het is herfst en dat betekent dat we allerlei lekkere groente kunnen oogsten, waaronder de enige echte herfstgroente: pompoen! Waan je in de herfstsferen met deze heerlijke recepten.
Met deze warme, kruidige pompoenrecepten draai jij het druilerige herfstweer om in iets positiefs. Extra fijn, want pompoen is ook nog eens supergezond voor je.
1. Cranberry-havermoutrepen met pompoen
Ingrediënten: honderd gram havermout, honderd gram havermeel, tachtig gram puree van een pompoen, twee eieren, vijftig gram ahornsiroop, veertig gram kokosolie, walnoten, cranberry’s en koek- en speculaaskruiden.
Bereiding: Verwarm eerst de oven voor op 180 graden. Smelt daarna de kokosolie en meng dit met de siroop. Meng dan de overige ingrediënten samen tot een glad beslag. Hak de walnoten in stukken en voeg deze, samen met de gedroogde cranberry’s toe aan het beslag. Bekleed een lage bakvorm met bakpapier en giet het mengsel hierin. Je bakt de repen vervolgens gaar in ongeveer twintig minuten.
2. Seizoenssoep
Ingrediënten: één ui, twee tenen knoflook, een flespompoen in blokjes gesneden, een bouillonblokje, 400 milliliter kokosmelk, laurierbladeren en chilivlokken.
Bereiding: Snijd de ui en knoflook in stukjes en fruit deze in een grote kookpan met wat olie. Voeg de pompoenblokjes toe en pak dit een paar minuten mee. Voeg daarna de groentebouillon, kokosmelk en de laurierblaadjes toe en laat dit veertig minuten op middelhoog vuur staan. Haal de pan van het vuur zodra de pompoenblokjes zacht zijn. Haal de laurierblaadjes uit de pan en pureer het geheel met een staafmixer of blender. Laat de soep eerst goed afkoelen als je een blender gebruikt. Garneer met chilivlokken.
3. Pompoencake
Ingrediënten: twee eieren, 225 gram pompoen puree, zestig gram 100% pindakaas, 65 gram ahornsiroop of honing, twintig gram kokosolie, vanille extract, 130 gram volkoren speltmeel, 65 gram amandelmeel, gemengde noten, koek- en speculaaskruiden, bakpoeder en zout.
Bereiding: Klop de eieren luchtig en meng dit samen met de pompoenpuree, pindakaas, ahornsiroop, kokosolie en vanille extract tot een glad beslag. Meng de droge ingrediënten hier vervolgens goed doorheen. Giet het beslag in de cakevorm. Hak daarna de noten fijn en strooi deze over de cake. Bak de cake in ongeveer drie kwartier gaar op 180 graden.
4. Herfstige couscoussalade
Ingrediënten: 500 gram pompoenblokjes, 200 gram couscous, (verse) boerenkool, twee rode uien, balsamicoazijn, een pakje feta, cranberry’s
Bereiding: Rooster de pompoenblokjes eerst gaar in de oven met een scheut olijfolie en een beetje peper en zout. Zet de bakplaat in de oven totdat de pompoen gaar is. Dit duurt dertig minuten tot drie kwartier. Ondertussen kun je de couscous klaarmaken zoals op de verpakking staat aangegeven. Nadat de pompoen uit de oven is, kan de boerenkool in de oven worden geroosterd. Heb je verse boerenkool? Dep het blad van de boerenkool dan eerst droog en snijd de bladeren grof. Snijd de rode ui in ringen en fruit deze in een pan. Zodra de rode ui glazig is geworden doe je de balsamicoazijn erbij en laat je het nog een paar minuten pruttelen. Meng de couscous, pompoenblokjes, rode ui, boerenkool en cranberry’s is een grote kom. Verkruimel tot slot de feta eroverheen.
5. Pompoen-latte
Kun je geen genoeg krijgen van pompoen? Geef je drankjes een zachte pompoensmaak! Gebruik de restjes pompoenpuree van andere recepten in je cappuchino of latte. Duw de puree door een fijn zeefje heen om pompoensap te krijgen. Hier kun je vervolgens een heerlijke pompoen latte van maken!
Meer herfstige tips? Lees hier hoe je dit seizoen duurzaam én gezond doorkomt, welke herfstactiviteiten je op de planning kan zetten en hoe je goed voorbereid buiten de deur sport als de temperaturen dalen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.