Rabarber laxeert. Dus neem nog een stukje van deze feestelijke taart
Rabarbertaart met noten
Ingredients
Voor het deeg:
- 125 gr bloem + wat extra om te bestuiven
- 50 gr boter
- 50 gr poedersuiker + wat extra om te bestuiven
- 1 snufje snufje zout
- 4 st eieren
Voor de vulling:
- 500 gr rabarberstengels
- 100 gr kokosbloesemsuiker
- 1 st vanillestokje
- 150 ml melk
- 125 ml slagroom
- 25 gr bloem
- 1 handje handje hazelnoten
Extra nodig:
- 1 st rechthoekige bakvorm van 10 x 35 cm en blindbakvulling
Instructions
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Zeef de bloem.
- Snij de boter in blokjes en kneed het door de bloem.
- Meng de poedersuiker en zout door het bloemmengsel, kneed er 1 ei door en kneed tot een samenhangend deeg.
- Laat het deeg 1 uur in de koelkast in folie rusten.
- Maak intussen de rabarber schoon en snij deze in stukken van 8 centimeter.
- Verdeel de rabarber over de bodem van een ruime koekenpan.
- Strooi er 50 gram kristalsuiker over en voeg 50 milliliter water toe.
- Kook de rabarber afgedekt in 5-7 minuten op zacht vuur zacht (net gaar).
- Schep de stukken rabarber uit de pan (hou ze heel) en bewaar de siroop.
- Snij het vanillestokje in de lengte open en laat deze met melk en room afgedekt tegen de kook aan trekken.
- Klop intussen de overige 3 eieren met de overige kristalsuiker en de bloem tot een glad mengsel.
- Neem het vanillestokje uit de melk, schraap het merg eruit en roer het merg door de melk.
- Roer de warme melk door het eimengsel en giet het mengsel weer terug in de pan.
- Laat het mengsel al roerend op laag vuur in 3 minuten binden (mag even bubbelen).
- Neem het gebonden mengsel van het vuur.
- Rol het deeg uit en bekleed hiermee de bakvorm (ingevet en bestrooid met bloem).
- Snij overtollig deeg weg.
- Bak de taartbodem 10 minuten blind door een stuk bakpapier over het deeg te leggen en te vullen met een laag blindbakvulling.
- Verwijder het bakpapier met de vulling en bak de taart nog 10 minuten.
- Schep het mengsel in de taartbodem en leg hierop dwars de uitgelekte stukken rabarber.
- Bak de taart in 20 minuten op 180 graden goudbruin en gaar.
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en hak ze grof.