Een toefje zuur helpt de vertering
[geen intro] Rode kool & komkommer in het zuur
Ingrediënten
Tafelzuur rode kool:
- 0,5 stuk rode kool
- 0,5 stuk eetlepel zout
- 300 milliliter water
- 70 milliliter appelazijn
- 1 stuk laurierblad
- 1 stuk steranijs
- 1 stuk kaneelstokje
- 1 stuk kruidnagel
- suiker of honing naar wens
Tafelzuur komkommer:
- 300 milliliter water
- 100 milliliter appelazijn
- suiker of honing naar wens
- 1 stuk laurierblad
- 2 tl venkelzaad
- 2 stuk peperkorrels
- 1 stuk komkommer
- 0,5 bosje venkelkruid
Instructies
- Voor de rode kool in het zuur: snijd de rode kool in reepjes, doe ze in een vergiet en bestrooi met zout
- Laat een nacht staan in de koelkast
- Spoel de rode kool af en dep droog
- Meng de overige ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook
- Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen
- Doe de gesneden kool in een gesteriliseerde weckpot en schenk het afgekoelde azijnmengsel erbij
- Sluit de weckpot goed af en zet hem minimaal vier dagen weg in de koelkast
- Voor de komkommer in het zuur: meng het water, azijn, laurierblad, venkelzaad en peperkorrels in een steelpan en breng aan de kook
- Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen
- Snijd de komkommer in plakken van een centimeter dik
- Doe ze in een gesteriliseerde weckpot en schenk er het afgekoelde azijnmengsel bij
- Sluit de weckpot goed af en zet minimaal één uur weg in de koelkast
- Bijvoorbeeld lekker bij gestoomde zalm.