Een toefje zuur helpt de vertering
Rode kool & komkommer in het zuur
Ingredients
Tafelzuur rode kool:
- 0,5 stuk rode kool
- 0,5 stuk eetlepel zout
- 300 milliliter water
- 70 milliliter appelazijn
- 1 stuk laurierblad
- 1 stuk steranijs
- 1 stuk kaneelstokje
- 1 stuk kruidnagel
- suiker of honing naar wens
Tafelzuur komkommer:
- 300 milliliter water
- 100 milliliter appelazijn
- suiker of honing naar wens
- 1 stuk laurierblad
- 2 tl venkelzaad
- 2 stuk peperkorrels
- 1 stuk komkommer
- 0,5 bosje venkelkruid
Instructions
- Voor de rode kool in het zuur: snijd de rode kool in reepjes, doe ze in een vergiet en bestrooi met zout
- Laat een nacht staan in de koelkast
- Spoel de rode kool af en dep droog
- Meng de overige ingrediënten in een steelpan en breng aan de kook
- Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen
- Doe de gesneden kool in een gesteriliseerde weckpot en schenk het afgekoelde azijnmengsel erbij
- Sluit de weckpot goed af en zet hem minimaal vier dagen weg in de koelkast
- Voor de komkommer in het zuur: meng het water, azijn, laurierblad, venkelzaad en peperkorrels in een steelpan en breng aan de kook
- Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen
- Snijd de komkommer in plakken van een centimeter dik
- Doe ze in een gesteriliseerde weckpot en schenk er het afgekoelde azijnmengsel bij
- Sluit de weckpot goed af en zet minimaal één uur weg in de koelkast
- Bijvoorbeeld lekker bij gestoomde zalm.
Notes
Tip: Tafelzuur is eigenlijk geen gerecht, maar een smaakmaker, en een beetje zuur helpt de maag bij de vertering. Het moet echter de kers op de taart blijven, want te veel tafelzuur kan juist de maag overprikkelen en maagzuur veroorzaken. Bovendien zit er traditiegetrouw best veel zout en suiker in tafelzuur. Door het zelf te maken, kun je zo veel of zo weinig zout en suiker toevoegen als je wilt.
¡kook!
NIEUW! ¡kook!, hét kookboek dat kennis over de werking van voeding en voedingsstoffen verbindt met het enige wat ertoe doet: lekker! Bestel direct in onze webshop » Tried this recipe?Let us know how it was!