De zomer lijkt eindeloos, maar houdt nu toch echt bijna op. Het goede nieuws: Je kunt de zomer letterlijk oogsten. En als straks de blaadjes van de bomen dwarrelen, heb jij je zonne-energie op voorraad. Duik in de tuin, sla je slag in het bos en stroop de markt af. Deze zomer pot je op!
Basilicum – Pesto in je vriezer
Maak verse pesto van de bossen basilicum uit eigen tuin. Schep de pesto in ijsblokjesbakjes en zet die in de vriezer. Eenmaal bevroren kun je de blokjes ook bewaren in een diepvrieszakje. Zo kun je op elk moment de zon laten schijnen over je winterse pastagerechten.
Nodig:
- 100 gram verse basilicumblaadjes
- 1 eetlepel pijnboompitten
- 6 eetlepels olijfolie
- zeezout
- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
Doen: Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer tot je een gladde saus hebt. Met de staafmixer en een schaaltje lukt het ook.
Wortels – Pit in een pot
Wortels kosten bijna niks en zijn ideaal voor iedereen die net begint met fermenteren: de kans dat het mislukt is namelijk klein. Deze wortels geven iedere maaltijd pit. Je kunt hetzelfde recept ook gebruiken voor gefermenteerde rode bieten, rode of witte kool.
Nodig:
- schoongemaakte weckpot (500 milliliter)
- ongeveer 500 gram biologische wortels
- 1 eetlepel Keltisch zeezout
- stukje gember
- chilipoeder
Doen: Was de wortels, snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een kom. Meng het met zeezout, een snufje chilipoeder en de gember. Laat het een half uur staan en doe het in een pot. Voeg eventueel nog een klein beetje water toe, de wortels moeten onder water staan. Laat de pot drie dagen op kamertemperatuur staan. Open iedere dag de pot een beetje, zodat hij ontlucht. Na een dag of drie zijn je pittige wortels klaar om te eten. Hoe langer je het laat staan, hoe meer smaak de wortels krijgen.
Appels – Je eigen appelazijn
Wist je dat je van de schillen en klokhuizen van appels zelf appelazijn kunt maken? Dit middeltje uit grootmoeders tijd wordt gebruikt als alternatief voor conditioner en schoonmaakmiddel en vaak verwerkt in een dressing. Ook wordt het verdund gedronken voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Nodig:
- schillen en klokhuizen van zoete biologische appels
- schoongemaakte weckpot (1 liter)
- bronwater
- kaasdoek
- 3 gram droge gist
Doen: Verzamel een flinke berg schillen en klokhuizen van biologische appels. De hoeveelheid maakt weinig uit, als de weckpot maar goed vol zit. Meng 750 milliliter water met de gist. Zodra de gist is opgelost, giet je het in de pot. Het water moet boven de resten van de appels staan. Dek de weckpot af met een kaasdoek en een grote elastiek. Laat het een week staan. Als er bovenop het water een laagje vormt, weet je dat het water langzaam in azijn verandert. Laat het nog een paar dagen staan en zeef dan de appelazijn. Giet het vervolgens in een steriele fles.
Tomaten – Maak zongedroogde tomaten
Dol op zongedroogde tomaten? Maak ze zelf in de oven. Zet de oven op 90 graden. Halveer de tomaatjes en leg ze met de opengesneden kant omhoog op bakpapier op het ovenrooster. Bestrijk ze met olijfolie en strooi er een klein beetje zout en peper over. Nu kunnen ze de oven in. Hoelang het duurt voor de tomaatjes klaar zijn (gedroogd, maar niet knapperig), ligt aan de grootte van de tomaten. Reken in ieder geval op zo’n vier tot acht uur. Doe ze dan in goed schoongemaakte glazen potten en schenk er olijfolie overheen tot de tomaatjes onderstaan. Doe er voor extra smaak gedroogde basilicum, tijm, rozemarijn en oregano bij. De tomaatjes blijven zes maanden goed in de koelkast zolang ze onder olie staan.
Nodig:
- 500 gram van de smakelijkste (pruim)tomaten van gelijke grootte
- zeezout en peper
Kruiden – Boeket voor je bad
Voor een geurend bad pluk je simpelweg bosjes kruiden die je met een touwtje samenbindt. Maak er vervolgens een langer touw aan vast (of een mooi lint voor het luxe gevoel!) om het bosje aan de kraan te hangen. Ga voor bosjes van zo’n tien takjes. Maak een voorraadje boeketjes en hang ze op hun kop op om te drogen.
Kruidige combinaties:
- Geurig: lavendel, citroenmelisse en winterbonenkruid
- Opwekkend bad: munt, rozemarijn of tijm
- Ontspannend bad: kamille, jasmijn, valeriaan
Goudsbloemen – Huidolie
Prachtig van kleur en heerlijk zacht voor je huid: goudsbloemolie. Ook te gebruiken als bad- en massageolie. Je kunt natuurlijk ook andere bloemen gebruiken, zoals kamille, lavendel, tijm en rozemarijn.
Nodig:
- koudgeperste olijf-, zonnebloem- of jojobaolie (neem zoveel als er in je pot past)
- goudsbloemen
- glazen pot
- oude (zak)doek
- elastiekje
- goed afsluitbare fles
Doen: Pluk een paar handen vol goudsbloemen aan het einde van een zonnige dag. Ze moeten al een beetje droog aanvoelen. Verwijder de stelen en doe de bloemtoppen in het potje. Giet er vervolgens de olie over, zodat de bloemen helemaal onderstaan. Dek het potje af met het doekje en bevestig deze met het elastiek. Zet de pot in de zon (bijvoorbeeld op de vensterbank). Schud de pot drie weken lang iedere dag voorzichtig. Giet de olie na deze drie weken door een zeef en bewaar hem in een goed afsluitbare fles.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en TikTok of neem een kijkje in het magazine.