Dat mayonaise niet bepaald gezond voor je is, wist je natuurlijk al lang. Maar ho, stop! De ongezonde mayo gaat voornamelijk over de kant-en-klare variant met een waslijst aan toegevoegde suikers en E-nummers. Zelfgemaakte mayonaise is veel lekkerder, gezonder én ook nog eens leuk om te maken. Zo maak je de saus met slecht een paar ingrediënten.
Waar een frietje is, staat mayonaise op tafel. Het is een klassieker in het sauzenschap en de smaakmaker bij iedere vette hap. Maar – verrassing – niet gezond. Kies voortaan voor een gezondere mayo door ‘m zelf te maken. En nee, dat is allesbehalve ingewikkeld.
Zelfgemaakte mayonaise: zo maak je het
Dit heb je nodig:
- 1 ei
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel mosterd (ook leuk om zelf te maken)
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 250 ml milde olijfolie of avocado-olie
- Zout en peper naar smaak
Aan de slag!
- Voeg het hele ei, de eierdooier, mosterd en appelciderazijn in een blender of staafmixer. Mix op een lage snelheid tot alles goed gemengd is.
- Terwijl de blender draait, voeg je langzaam de olie toe in een dunne, gestage stroom. Blijf mixen tot de mayonaise dik en romig wordt.
- Proef de mayonaise en voeg zout en peper toe naar smaak. Je kunt ook wat extra citroensap toevoegen als je van een frissere smaak houdt.
- Bewaar je zelfgemaakte mayonaise in een (luchtdichte) weckpot in de koelkast. Het blijft ongeveer een week goed, maar we wedden dat het binnen no-time op zal zijn!
Et voila! Met dit supermakkelijke recept kun je genieten van de heerlijke smaak van mayonaise, zonder je zorgen te maken over verborgen toevoegingen of ongezonde oliën.
Ook interessant: Geen fan van mayo, maar wel van andere sausjes? Al eerder tipten we je hoe je mosterd, pesto en hummus kunt maken. Lekker en veel gezonder!