Wij Nederlanders zijn echte theeleuten. Gemiddeld drinken we drie koppen thee per dag, wat neerkomt op 100 liter (!) per jaar. Thee mag dan wel één van onze favoriete dranken zijn, maar dat betekent niet dat we het op de juiste manier drinken. Deze zeven theefouten maak jij vanaf vandaag niet meer.
Fout 1: Thee altijd met kokend water zetten
De temperatuur van het water maakt veel uit voor de smaak, bitterheid en de astringentie (het mondgevoel) van de thee. “Groene thee zet je met water tussen de 65 en 80 graden, zwarte thee met water van 85-95 graden, Oolongthee met water rond de 80-90 graden of zelfs 100 graden en witte thee met water van 80-95 graden. Als je groene thee met water van 100 graden zet, is de kans groot dat je het heel bitter vindt smaken”, vertelt theesommelier en thee-ontwikkelaar Anne Adams. “Het is belangrijk dat je het water eerst kookt en daarna laat afkoelen tot de juiste temperatuur. Bijna al het water heeft namelijk een hoge restwaarde. Door het water te koken, zakken de harde mineraalresten naar de bodem van je waterkoker, de zogenaamde kalkaanslag. Je kunt daarna met een speciale theethermometer de temperatuur meten, of met een waterkoker waarbij je de temperatuur kunt instellen.”
Fout 2: Een thee-ei gebruiken
Naast tijd heeft thee ook ruimte nodig. “Koop geen thee-ei, maar een theezeef, zodat losse thee alle ruimte heeft. In een thee-ei zit de thee te compact op elkaar, waardoor het water er niet goed doorheen kan stromen.”
Fout 3: De thee te kort of te lang laten trekken
Hoe lang je de thee laat trekken, is net zo belangrijk als de temperatuur van het water. Anne: “Minimaal twee minuten is de norm. Sommige theeën mogen iets langer, zoals witte thee en thee waaraan kruiden, specerijen, pitten, zaaddozen of gedroogde vruchten zijn toegevoegd. Vaak doen theeleuten een paar keer sop, sop, sop met een theezakje en halen het dan alweer uit het water. Je hebt dan wel de geur, maar amper de smaak van de thee.”
Fout 4: Thee laten trekken zonder de deksel op de theepot
Anne: “Wanneer je deksel op de thee laat, gaat er geen warmte verloren en kan de thee optimaal trekken. Als je de deksel niet op de theepot zet, ontsnapt de warmte en het aroma van de thee. Niets moet natuurlijk, maar ik geef de voorkeur aan theezetten met de deksel op de pot.”
Fout 5: Alleen thee uit een zakje drinken
“Losse thee is van betere kwaliteit dan thee in een zakje”, vertelt de theesommelier. “De mooie grote theebladeren worden verkocht als losse thee en het gebroken en verpulverde blad gaat in zakjes. Het voordeel van losse thee is ook dat je ziet wat er in zit en dat je er meerdere keren water op kunt gieten.”
Fout 6: Losse thee maar één keer gebruiken
Losse thee hoef je echt niet weg te gooien na één kop thee. Anne: “Je kunt er meestal twee of drie keer thee van zetten. En als de kwaliteit van de thee heel goed is, zelfs nog vaker. Je proeft het vanzelf als er weinig smaak meer aanzit. Gooi thee dus zeker niet meteen weg, dat is zonde!”
Fout 7: Thee niet op de juiste manier bewaren
Staat thee bij jou op het aanrecht of netjes in je keukenkastje? Echte theeleuten bewaren thee op de juiste manier. “Het is belangrijk dat je thee op een koele plek bewaard in een afgesloten doosje of blikje zonder venster. Door direct (zon)licht gaat de kwaliteit, geur en kleur van de thee achteruit. Vocht is funest, daardoor gaat je thee schimmelen.”
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.