Het is knapperig, zoutig en oh zo’n verleidelijke snack om mee op de bank te ploffen. We hebben het natuurlijk over chips. Lekker, maar niet altijd de gezondste optie. Gelukkig is er een alternatief: groentechips! Je maakt het heel eenvoudig in je eigen keuken. Wij vertellen je welke groenten je kan omtoveren tot heuse chips.
Groentechips is niet alleen makkelijk om te maken, het is ook nog eens een handige manier om meer groenten binnen te krijgen. Probeer verschillende groenten en kruiden om je eigen unieke chipscreaties te maken. Voor je het weet, heb je een gezond alternatief voor traditionele chips waar je keer op keer van zult smullen. Eet smakelijk!
Tips voor groentechips
1. Bieten
Chips van bieten? Doen! Het is niet alleen prachtig van kleur, maar ook verrassend lekker. Snijd dunne plakjes bieten, besprenkel ze met olijfolie, bestrooi met zout en bak ze in de oven tot ze knapperig zijn.
2. Boerenkool
Boerenkool is een veelzijdige groente. Niet gek, want deze donkergroene kool bevat veel vitamine K en zelfs meer vitamine C dan sinaasappels. Tóch gebruiken wij het vooral in de Hollandse stamppot. Dat kan anders, toch? Maak er krokante chips van! Verwijder de harde stelen, scheur de bladeren in stukken, smeer in met olijfolie, voeg een snufje zeezout toe en bak ze vervolgens in de oven tot ze knapperig zijn.
3. Wortelen
Dunne plakjes wortel kunnen ook worden omgetoverd tot chips. Besprenkel ze met wat kokosolie, voeg een vleugje komijn of paprikapoeder toe voor wat extra smaak, en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn. Heer-lijk!
4. Pastinaak
Pastinaak is heerlijk zoet en aards van smaak. Snijd dunne plakjes, smeer in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Bak ze vervolgens in de oven tot krokante, gezonde chips.
5. Zoete aardappel
Zoete aardappel is niet alleen lekker, maar ook enorm veelzijdig. Zo kun je er gezonde friet van maken én chips. Snijd dunne plakjes zoete aardappel, besprenkel met olijfolie en een snufje kaneel of paprikapoeder en bak ze knapperig in de oven.
6. Courgette
Van ontbijten met pancakes tot havermoutpap en van gezond barbecueën tot een heerlijke pastapestosalade. Er bestaan genoeg toffe recepten met courgette. Maar wat dacht je van courgettechips? Smeer in met olijfolie, bestrooi met zout en peper, en bak ze in de oven tot ze goudbruin zijn.
Tips voor de perfecte groentechips
- Kies stevige groenten: Ga voor groenten die stevig zijn en niet te veel vocht bevatten, zoals bovenstaande groenten. Dit zorgt ervoor dat je chips knapperig worden.
- Snijd dunne plakjes: Snijd de groenten in dunne plakjes met behulp van een scherp mes of een mandoline. Dunne plakjes zorgen ervoor dat de chips gelijkmatig bakken en lekker knapperig worden.
- Experimenteer met olie en kruiden: Besprenkel de plakjes groenten met een beetje olijfolie of kokosolie om ervoor te zorgen dat ze knapperig worden in de oven. Voeg ook je favoriete kruiden en specerijen toe, zoals zeezout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder of rozemarijn voor extra smaak.
- Verspreid op een bakplaat: Leg de plakjes groenten in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar niet overlappen, anders worden ze niet gelijkmatig knapperig.
- Bak op de juiste temperatuur: Verwarm je oven voor op ongeveer 180-200 graden Celsius. Dit zorgt voor de perfecte textuur, zonder dat de groenten verbranden.
- Houd ze in de gaten: Houd de groentechips goed in de gaten terwijl ze in de oven bakken. De baktijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de plakjes en het type groente dat je gebruikt. Draai ze halverwege de baktijd om voor gelijkmatig roosteren.
- Laat afkoelen: Zijn je gezonde chips klaar? Probeer er dan nog even van af te blijven. Laat de groentechips na het bakken volledig afkoelen voordat je ervan geniet. Hierdoor worden ze – jawel – nog knapperiger!
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.