Je wilt – of moet – glutenvrij eten. Voor de beginnende glutenvrije eters delen wij een dosis inspiratie. Want wat zet je ‘s ochtends op het menu en wat tover je als lunch op tafel? Zie je door de gluten de mogelijkheden niet meer? Wij geven je tien lekkere recepten om glutenvrij te koken.
Glutenvrije gerechten: ontbijt en lunch
Als je net start met glutenvrij eten, kan iets leuks als eten ineens voor stomende oren zorgen. Want dat bammetje wat altijd op je bord lag, zit vol gluten. En ook muesli is geen optie, net als je traditionele pannenkoeken. Argh! Geen man over boord, want er is meer dan genoeg keuze.
Omelet met groenten
Je lijf snakt, vooral in de ochtend, naar eiwitten. En die zitten in.. ei! Maak dus een lekkere omelet en vul die met groenten als spinazie, paprika, courgette en champignons. Grote ontbijter? Maak dan een omelet met shiitake en quinoa. Je kunt de omelet ook een avond van tevoren maken en de volgende ochtend koud eten of nog even opwarmen in de pan. Sowieso is groente als ontbijt een goed idee. In dit artikel delen we nog meer toffe ontbijtrecepten met groenten.
Warme rijstepap
Zin in havermoutpap, maar dan anders? Ga voor rijstepap. De rijst, zo’n 45 gram per persoon, breng je aan de kook met bijvoorbeeld amandelmelk. Roer regelmatig tot het mengsel is ingedikt (zo’n tien minuten). Zet vervolgens het vuur lager en bepaal zelf of je er nog een scheutje amandelmelk aan toevoegt. Lekker met een vanillestokje, kaneel en banaan.
Broodloze groenteburger
Zin in een voedzame lunch? Ga voor een zelfgemaakte groenteburger. Zonder brood, met quinoa, linzen, noten en bloemkool.
Feestelijke pannenkoeken
Ja, je mag jezelf best trakteren. Zeker als het gaat om een pannenkoek op basis van boekweit en rijstmeel. Voor drie pannenkoeken heb je zo’n 62 gram glutenvrij meel, 165 gram melk, 1 ei en 1 eetlepel zonnebloemolie nodig. Zijn de pannenkoeken klaar? Versieren maar!
Vullende smoothie
Altijd goed: een smoothie. Verzamel groenten, fruit en blenden maar. Voeg havermout, avocado of kwark toe om de smoothie vullend te maken. Tip: ga voor een boerenkoolsmoothie met gember of eentje met spinazie en bleekselderij en je zit vol tot de volgende maaltijd. Hier lees je meer over de perfecte smoothie.
Glutenvrije gerechten: avondeten
Je dag zit erop! Je komt thuis en ruikt al de etensgeuren bij de buren. Maar wat ga jij op tafel zetten? Iets zonder gluten, natuurlijk. Glutenvrij koken klinkt lastig, maar dat is het niet. Deze recepten tover je in een handomdraai op tafel:
Kokoscurry met zalm
Een curry op basis van rijst is al snel glutenvrij. Jammie! Maak bijvoorbeeld een curry met allerlei groene groenten en zalm.
Glutenvrije lasagne
Wie houdt er nou niet van lasagne … Gelukkig hoef je lasagne niet van je menu te schrappen als je glutenvrij eet. Je kunt namelijk gewoon lasagne maken zonder pasta. Hoe je dat doet? Vervang de lasagnebladen simpelweg door dunne plakken courgette of aubergine.
Groentefriet uit de oven
Zin in een frietje? Natuurlijk kun je gaan voor de aardappelfriet, maar een stuk gezonder en minstens net zo lekker is friet van groenten! Maak er een lekkere salade of soep bij en je avondeten is klaar.
Zomerse maaltijdsalade
Salades mogen niet missen in een glutenvrije keuken. Bijvoorbeeld een salade met boerenkool, champignons gebakken in tamari, stukjes feta, blokjes paprika en pijnboompitjes. Maar ook een zomerse salade met nectarine en tuinerwtjes is om van te smullen. Maak je salade af met de perfecte dressing.
Glutenvrij: voor de lekkere trek
Wil je tussen de hoofdmaaltijden door iets eten? Geen zin om een glutenvrije maaltijd te koken? Lekkere trek? Of is het snack- of borreltijd? Een handje gemengde noten, gedroogd fruit, een fruitsalade of snoepgroenten zijn dan een perfecte optie. Ook lekker: geraspte appel met kaneel, een stukje pure chocolade, chips op kikkererwtenbasis, een zelfgebakken bananenbrood.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.