Calorieën tellen, intermittent fasting en ‘clean eating’. Voedseltrends komen en gaan. Nu is er weer iets nieuws: soft health. Het is eindelijk een trend waar onze wenkbrauwen niet meteen van gaan fronsen. Tijd om daar dieper op in te gaan! We beantwoorden drie prangende vragen over soft health.
Als je aan het afvallen bent, gezond(er) wilt eten of je leefstijl compleet wil omgooien, is het in dieet- en voedselland somsen zoeken naar een speld in een hooiberg. De mogelijkheden zijn eindeloos en veranderen razendsnel. Nu is er weer een nieuwe voedseltrend die steeds meer aandacht krijgt: soft health. Is dit een blijvertje? We geven antwoord op drie vragen.
1. Wat is soft health?
Soft health is geen streng dieet. Het is zelfs alles behalve dat. Deze nieuwe voedseltrend is op één manier heel uitgesproken: de mentale en emotionele gezondheid wordt net zo belangrijk gevonden als de fysieke gezondheid. Het gaat dus niet over calorieën tellen of voedingsstoffen vergelijken, maar juist over balans, variatie en je goed voelen. Het richt zich op het positieve en niet op het negatieve. Geluk en gezondheid gaan volgens deze trend hand in hand. Soft health is volgens experts voortgevloeid uit ‘health food’, de tegenhanger van ‘fast food’. Health food staat eigenlijk voor alles wat met gezond eten te maken heeft. Soft health gaat daar nog dieper en specifieker op in. De trend is niet helemaal nieuw, maar heeft sinds de komst van het coronavirus een flinke opleving gekregen. Niet heel gek, want tijdens de coronapandemie hebben we geleerd om onze gezondheid nog meer op één te zetten.
2. Hoe eet je volgens dit principe?
Eten is meer dan het product alleen. Dat is het principe van soft health. Waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt is net zo belangrijk. Duurzaamheid speelt dus een belangrijke rol. Vroeger namen we producten zoals ze zijn, nu stellen we kritische vragen en willen we weten wat erin zit, waar het vandaan komt en indien bewerkt: hoe iets wordt gemaakt. Daarom eet je volgens het soft health-principe vooral lokaal, volgens het seizoen, biologisch en puur. Dat kost wat meer geld, maar dat lijken we niet erg te vinden. Genieten is een ander belangrijk principe. Af en toe snacken hoort erbij en is niets iets om je druk om te maken. Zolang je dit maar bewust doet en er met volle teugen van geniet. En alles wat je eet, eet je met aandacht. Dus niet onderweg of achter je bureau. Nee, je gaat ervoor zitten, ruikt en proeft.
3. Wat maakt deze voedseltrend gezond?
Soft health is een holistische manier van eten. Het gaat om het hele plaatje. Dat betekent dat je geen specifieke producten of voedingsstoffen schrapt, zoals je bijvoorbeeld wel doet bij een koolhydraatarm dieet. Dat maakt deze vorm van eten ook geschikt en goed vol te houden op de lange termijn. Variëren is het toverwoord en dat is zeker gezond. Alle kleuren van de regenboog horen op je bord thuis. Er wordt dus flink gevarieerd met groente en fruit. Bij soft health eet je zoals gezegd met al je zintuigen. Dat betekent dat je beter kauwt en langer vol zit. Het heeft dus ook een gunstig effect op je spijsvertering en je bloedsuikerspiegel.