Moeite met het laten staan van een stukje vlees? Minder vlees eten en toch genieten? Van 6 tot 12 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Steeds meer Nederlands doen hieraan mee om zich te laten inspireren tot een vegetarisch of flexitarisch eetpatroon. Voor iedereen die minder vlees eten nog lastig vind hebben wij een stappenplan.
‘Wanneer je één week lang geen vlees en zuivel eet en drinkt, bespaar je zo’n 193 liter water en 80 kilometer aan autorijden’, aldus Stichting NWZVZ. Minder vlees en zuivel nuttigen is dus zeker de moeite waard. Maar waar begin je? Wij helpen je op weg.
Stap 1: Begin bij één maaltijd
Van ontbijt tot avondmaaltijd volledig vegetarisch gaan eten kan een grote stap zijn om in één keer te nemen. Het vinden van alternatieven kost tijd. Volledig vegetarisch gaan eten van de een op de andere dag is daarom voor velen een te grote stap. Kies liever voor kleinere stappen. Begin bijvoorbeeld bij een vegetarische lunch, vervang vleeswaren door kaas, hummus, pindakaas, groentespreads, een gekookt eitje of vegan vlees- of kaasvervangers. Eet je normaal gesproken dagelijks vlees bij de hoofdmaaltijd? Kies er dan voor om twee keer per week vegetarisch te eten. Of doe mee aan een challenge zoals de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel.
Stap 2: Experimenteer en blijf leren
Een maaltijd die doorgaans met vlees wordt bereid zal inderdaad niet hetzelfde zijn zonder vlees. Simpelweg het vlees uit de maaltijd vervangen door een kant-en-klare vleesvervanger is een goede optie, maar het kan veel beter. In recepten waar origineel vlees in ‘hoort’ zal je het vlees sneller missen dan in gerechten die van van origine vegetarisch zijn. Investeer tijd en moeite in het proberen van verschillende recepten, ingrediënten en bereidingswijzen. Zodra je een aantal favoriete go-to recepten hebt gevonden wordt vegetarisch eten een stuk makkelijker én leuker. Probeer bijvoorbeeld eens deze 5 all-time favoriete gerechten, maar dan vegan.
Stap 3: Kies voor een andere keuken
In de Westerse keukens speelt vlees – of vis – vaak een hoofdrol in gerechten. Maar gerechten uit de Libanese of Aziatische keuken zijn heel smaakvolle én vegetarisch. Zo omschrijft Dominique Woolf – winnares van een tv-show met Jamie Oliver én schrijfster van kookboek Elke dag easy Aziatisch – de Aziatische keuken als “een perfecte smaakbalans van pittig, zout, zuur en zoet. Alles waar ik van houd.” Door de levendige en pittige smaken kun je vlees gemakkelijk weglaten en alsnog een heerlijke maaltijd overhouden. Waar een typisch Hollands AVG’tje nogal vlak smaakt zonder de smaak van vlees mis je in de Aziatische keuken je stukje kip minder snel.
Stap 4: Weekmenu’s en plannen
Elke dag opnieuw bedenken wat je op tafel moet zetten, de ingrediënten in huis halen én vervolgens met de instructies van het recept aan je zijde in de keuken staan is een hele opgave. Maak het jezelf makkelijker door van te voren een weekmenu op te stellen en de benodigde ingrediënten van te voren alvast in huis te halen. Zo kun je inplannen op welke dagen van de week je wel of geen vlees eet en val je minder snel terug in je oude gewoontes. Ook fijn: zo zorg je voor voldoende afwisseling zodat je alsnog voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Inspiratie nodig? Hier vind je een vegetarisch weekmenu.
Stap 5: Vegetarisch eten buiten de deur
Gaat minderen met vlees (en zuivel) in de thuissituatie goed? In sociale situaties vlees afslaan of tijdens een etentje uitleggen waarom je vegetarisch eet is voor veel mensen een drempel. Maak het jezelf – zeker wanneer je beginner bent in de vegawereld – niet te moeilijk. Natuurlijk zijn er altijd opties om wel vegetarisch te eten maar krijg je die heerlijke zalm van je favoriete restaurant niet uit je hoofd? Geniet er dan extra veel van. Als het op die manier voor jou makkelijker is om in andere situaties wel vegetarisch te eten dan zet je al een enorme stap.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.