De een vindt het heerlijk en de ander trekt de neus op vanwege de zepige smaak: we hebben het natuurlijk over koriander. Dit kruid is bij lang niet iedereen zo geliefd. Maar voor alle liefhebbers van koriander: deze gezonde feiten wil je kennen.
1. Koriander is een vitaminebom
Van vitamine A, C en K tot ijzer en mangaan en van kalium tot calcium en zink: koriander bevat het allemaal. Geregeld een paar blaadjes koriander verwerken in je gerechten is dus geen slecht idee! Natuurlijk kun je deze vitaminen mineralen ook op een andere manier binnen krijgen – en dat wil je ook; want de hoeveelheid mineralen die je met koriander binnenkrijgt is miniem. Maar he, alle beetjes helpen. Zo bevatten zeewier, peulvruchten en volkoren granen bijvoorbeeld veel ijzer en kun je deze voedingsmiddelen op het menu zetten voor meer zink.
2. Eindeloos veel porties koriander
Met een slim trucje kun je je korianderplant opnieuw laten groeien (en hoef je dus niet keer op keer een nieuw plantje te kopen!). Zo doe je dat: koop een korianderplantje, knip hier een blaadje vanaf en zet deze in een glaasje water. Zodra hier wortels aan beginnen te groeien kun je het plantje overzetten in de vaste grond. Wist je dat je ook deze groenten opnieuw kunt laten groeien?
3. De zeepgeur kun je vermijden
Koriander smaakt volgens sommigen naar afwasmiddel. Dat ligt eigenlijk net iets anders: koriander kan ruiken naar afwasmiddel. Koriander bevat aldehyden die voor het aroma zorgen. Zo beschikt de kruid over aldehyden die een fruitige en kruidige geur achterlaten en aldehyden die een zepige geur veroorzaken. De ene persoon ervaart bij het eten (en ruiken) van koriander vooral de zepige elementen en de ander vooral de kruidige en fruitige geurstoffen. En dat heeft dan weer te maken met de genetisch bepaalde geurreceptoren in je neus. Dit betekent dus ook dat je de zeepsmaak niet zou moeten proeven als je koriander eet met je neus dicht.
4. Een gezonde portie antioxidanten
Koriander bevat antioxidanten, zoals quercetine (een flavonol), die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Antioxidanten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het beschermen van cellen tegen schade. Met een gevarieerd voedingspatroon (waaronder voldoende groente en fruit) krijg je voldoende antioxidanten binnen.
5. Smaakmaker in de keuken
Voor alle keukenprins(ess)en onder ons: dit kruid wil je niet missen in de keuken. Koriander bevat zoals net genoemd veel vitaminen en mineralen. Daarmee is het kruid een supergezonde manier om je gerechten meer smaak te geven! Een simpele salade wordt al gauw een heerlijk maal door een paar blaadjes van dit kruid toe te voegen. Probeer deze combinatie eens: veldsla, feta, linzen, tomaat, avocado en koriander. Of voeg korianderblaadjes toe aan een burrito of aan een nacho-ovenschotel.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.