Je kop thee staat klaar, de reep chocolade ligt voor je neus en zodra je de wikkel van de reep afhaalt ontdek je een wit uitgeslagen reep chocolade. Ondanks dat het geen kwaad kan om de wit uitgeslagen chocolade op te eten ziet het er niet zo aantrekkelijk uit en smaakt de chocolade minder lekker. Wat is de oorzaak van dit fenomeen? En hoe voorkom je dat je chocoladevoorraad wit uitslaat?
Het wit uitslaan van chocolade heeft gelukkig niets met de houdbaarheid van de reep te maken. Een wit uitgeslagen reep is, ondanks de verminderde smaak, nog prima te eten. Maar je kunt het wel voorkomen!
Vetbloom
Er zijn twee manieren waarom de witte laag op je chocoladereep kan ontstaan. De chocolade kan te warm of juist te koud zijn geworden. Wanneer het snoepgoed te warm wordt kan de cacaoboter aan de oppervlakte van de reep smelten en weer stollen. Tijdens het stollen ontstaan er vetkristallen aan de oppervlakte van de chocolade, ook wel ‘vetbloom’ genoemd. Te herkennen aan, jawel, een witte waas.
Suikerkristallen
Is de chocolade te koud geweest? Dan kan er condensvorming ontstaan waardoor de suiker aan het oppervlakte van de reep oplost. Stolt dit vervolgens weer? Dan ontstaan er kristallisatie aan het oppervlakte van de chocolade, deze suikerkristallen vormen een witte waas op je snoepgoed. Deze kristalvorming wordt ‘suikerbloom’ genoemd.
Zó bewaar je je repen
Hoewel deze witte waas niets met de houdbaarheid te maken heeft, is de smaak van de chocolade na het kristallisatieproces wel verminderd en kan het snoepgoed korreliger smaken. Hoe voorkom je vet- of suikerbloom? Bewaar je repen, bonbons en andere chocoladelekkernijen op kamertemperatuur, tussen de 15 en 20 graden Celsius. En kies voor een droge én donkere plek om je voorraad te bewaren. Zo kun jij lang blijven genieten van je chocoladevoorraad.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Afbeelding: Anete Lusina via Pexels