Ze vallen weer: kastanjes! Vers van de boom ziet het er wat afschrikwekkend uit met zijn prikkelige schil, maar de tamme kastanje is superlekker én gezond! We leggen uit wat deze noot zo gezond maakt.
De tamme kastanjeboom (Castanea sativa) kan wel vierhonderd jaar oud worden. Zijn kruin bereikt zo een hoogte van vijftien tot dertig meter. De tamme kastanje bloeit in de zomer (juni of juli). Vanaf oktober vallen de eerste van de boom.
Van vitamine B6 tot kalium
Trek je kaplaarzen dus aan, ga het bos in en raap een handje kastanjes. Eenmaal thuis verdient deze noot zeker een plek op het menu. Je kunt er puree van maken, ze in je soep verwerken, maar natuurlijk blijft het allerlekkerste: ouderwets poffen. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet. Kastanje kent namelijk allerlei gezondheidsvoordelen, komen ze:
- Vitamine B6
- Onverzadigde vetzuren
- Vezels
- Calcium fosfor en een klein beetje ijzer
- Héél wat kalium
- Complexe koolhydraten
Pas wel op als je ene notenallergie hebt. Een noot is een vrucht met maar één zaad, waarvan het omhulsel (de vruchtwand) hard wordt. Kastanjes zijn dus noten. Eet geen tamme kastanjes als je notenallergie hebt! Ook goed om te weten: je hebt de tamme, eetbare kastanje én de wilde, oneetbare kastanje. De eetbare, tamme herken je aan een bast vol stekels. Het zijn net opgerolde egeltjes. In de bolster zitten vaak meerdere kastanjenoten. Twijfel je welke van de twee je in handen hebt, eet hem dan niet op.
Kastanje tegen winterhanden
De wilde kastanje, ofwel paardenkastanje is niet eetbaar, maar beschikt over hele andere kwaliteiten. Van oudsher wordt hij in tincturen en crèmes verwerkt die bedoeld zijn om je doorbloeding te verbeteren en de vaatwanden te versterken. Veel van deze middeltjes vind je ook nu nog in de schappen van de (natuur)drogist. Bijvoorbeeld tegen:
- Menstruatiepijn
- Winterhanden & -voeten
- Etalagebenen
- Spierpijn
- Spataderen
- Aambeien
- Jicht
- Gewrichtspijn en stijfheid
Kastanjemeel is glutenvrij
Op het Franse eiland Corsica en ook in verschillende plaatsen in Italië wordt volop gebakken met het meel van tamme kastanjes. Ook in Nederland is kastanjemeel bezig met een opmars. Het is glutenvrij en daardoor ook een fijne keuze voor mensen met een gluten-intolerantie of coeliakie. Er zitten bovendien redelijk wat eiwitten in, dus het geeft lekker lang een verzadigd gevoel. Je kunt het meel in veel natuurvoedingswinkels kopen of het zelf maken door gepofte of geroosterde tamme kastanjes fijn te maken met een blender.
Meer gezondnu? Volg ons op Instagram, Facebook en Tik Tok, neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.