Hummus is tegenwoordig in elke supermarkt te vinden, maar deze dip is veel lekkerder (en goedkoper) als je hem zelf maakt. Bovendien is het een vrij eenvoudige proces, mits je de juiste formule kent. Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf de perfecte gezonde hummus maakt.
Hummus komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Deze puree van kikkererwten is gezond door de grote hoeveelheid eiwitten, vezels en mineralen. Het is niet voor niets dat er steeds vaker in gedipt en mee gesmeerd wordt. Jammer genoeg bevatten de varianten uit de supermarkt vaak suiker, zout en verzadigd vet. Wij pleiten ervoor om hummus dan ook zelf te maken. Maar hoe maak je hem romig en niet droog, plakkerig of smaakloos?
Stap 1: Koop de juiste kikkererwten
De meest gemaakte fout bij het maken van hummus? Kikkererwten uit blik gebruiken. Hoewel het natuurlijk ‘lekker makkelijk’ is om een blik kikkererwten in de keukenmachine te gooien, is het niet de meest smaakvolle en gezonde manier. Er wordt aan blikjes met peulvruchten vaak zout of zoetstoffen toegevoegd. Wil je het écht voedzaam en smaakvol? Ga dan voor de gedroogde variant. Laat de kikkererwten 24 uur wellen in een ruime hoeveelheid water en kook ze de dag erna voor in je puree. Meer hulp nodig bij het klaarmaken van deze gedroogde bonen? Lees ons stappenplan.
Stap 2: Gebruik baking soda
Kook de kikkererwten in een pan water met 1 theelepel baking soda. De baking soda helpt de kleine peulvruchtjes zacht te laten worden waardoor je hummus straks extra smeuïg wordt. Laat ze 20 tot 40 minuten koken, in elk geval tot je ze gemakkelijk kunt pletten. Spoel ze goed af en laat ze daarna eerst goed afkoelen voor je ze pureert.
Stap 3: Vergeet de tahin niet in de hummus
Tahin (sesampasta) maakt je hummus veel smaakvoller dan olijfolie alleen. Neem wel de biologische variant. Veel gefabriceerde spreads bevat alleen olijfolie en geen tahin, omdat olijfolie goedkoper is. Veel mensen weten daarom niet hoe échte hummus hoort te smaken. Probeer het verschil en ervaar. Gebruik ongeveer 2 eetlepels per 200 gram kikkererwten. Voor wat extra smaak is wat olijfolie erbij wel heerlijk.
Stap 4: Kies je smaken verstandig
Strooi niet in het rond met elk kruidenpotje wat je maar kunt vinden. De kruiden en smaaktoevoegingen maken of breken de hummus. Kies in elk geval voor de traditionele toevoegingen, zoals: citroensap (tip: ga voor verse), wat olijfolie, knoflook, komijn en eventueel wat peper en zout. Ben je een echte dare-devil? Chilipoeder geeft je hummus wat extra pit.
Nog een tip: knoflook is heerlijk én gezond, maar overdrijf het niet. Een overkill verpest je puree. Denk aan 2 teentjes per 200 gram kikkererwten. Let er ook op dat wanneer je iets in de koelkast bewaard waar knoflook in zit, de knoflooksmaak erger wordt. Je kunt dus beter iets te weinig gebruiken, dan te veel, als je later nog van de spread wilt genieten.
Is je hummus te droog? Voeg dan nog wat water of olijfolie toe om het wat zachter te maken. Doe dit voorzichtig en met beleid, want je kunt niet meer terug.
Stap 5: Geef je hummus een twist
Wil je eens variëren met verschillende smaken? Geef je hummus dan een twist. Drie tips:
- Wortelhummus: voeg per 200 gram kikkererwten nog 100 gram gekookte wortel, een eetlepel kurkuma en theelepel paprikapoeder toe.
- Zoete aardappel hummus: voeg per 200 gram een gekookte zoete aardappel, 1 ui en een theelepel kurkuma toe.
- Geroosterde paprika hummus: laat een paprika tien minuten grillen in de oven en voeg toe aan de hummus, met een klein beetje chilipoeder.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.