We zijn een van de grootste koffiedrinkers van de wereld; gemiddeld slaan we drie kopjes per dag achterover. Helaas is de hele dag koffie drinken geen aanrader. Maar niet getreurd! Zonder al te veel moeite tover jij met deze tips toch een lekker en gezond bakje leut op tafel.
1. Neem cafeïnevrije koffie
Cafeïne kan positieve en negatieve effecten hebben. Cafeïnevrije koffie wordt gemaakt van koffiebonen waaruit voor het branden de cafeïne is verwijderd. Het bevat dan nog ongeveer twee tot vier milligram cafeïne, in plaats van 85 milligram. Vooral als je meer dan drie kopjes per dag drinkt, is het aan te raden om cafeïnevrije koffie te drinken.
2. Maal je koffie zelf
Gemalen koffie is veel aroma’s kwijtgeraakt onderweg. Twintig minuten na het malen zijn ongeveer negentig procent van de aroma’s vervlogen. Kies dus voor hele koffiebonen als je een optimale geur- en smaakbeleving wilt en maal ze zo laat mogelijk.
3. Een scheutje biologische melk
Kunstmatige creamers/koffiemelk bevatten veel glucose-fructosestroop en geharde vetten. Je kunt beter voor volle, biologische melk kiezen.
4. Filter je koffie
Koffiezetten met een filter verwijdert stoffen (cafestol) die het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. En goede antioxidanten gaan juist door het filter heen.
5. Laat suiker achterwege
Dit is waarschijnlijk de meest belangrijke tip voor een gezonde kop koffie. Je kunt het eventueel vervangen door stevia of ahornsiroop, maar helemaal niets is natuurlijk beter. Vorig jaar bleek dat kokosolie en grasboter in je koffie zouden zorgen voor meer energie en een verbetering van je prestaties, maar hier is veel discussie over.
6. Voeg kaneel toe
Kaneel is heel smaakvol en past goed bij koffie. Het zorgt voor een pittige bite. Uit onderzoeken blijkt dat kaneel goed is voor je bloedwaarde en cholesterol. Maar het is vooral een fijne toevoeging en een echte smaakmaker.
7. Eerst ontbijten, dan een kop koffie
Zorg ervoor dat je eerst vast voedsel in je maag hebt, voordat je een kop koffie drinkt. Op een lege maag kan de cafeïne in koffie zorgen voor een scherpe daling van de bloedsuikerspiegel, die vervolgens veroorzaakt dat je naar meer suiker verlangt.