Geen zakjes, geen pakjes en al helemaal geen recepten. Marlies Kooiman laat met haar kooklesboek Receptloos zien dat je echt geen recept nodig hebt om lekker te koken. Het geeft zelfs vrijheid en het scheelt stress. Tipje van de sluier: zo maak je een lekkere soep zonder een recept te volgen.
De lekkerste soep maak je zelf! In dit artikel benoemen we 6 redenen waarom je je soep voortaan zelf wil maken. Wie wil koken met een recept, hoeft niet lang te zoeken. Foodbloggers geven ons inspiratie, bij Albert Heijn kun je gratis Allerhande meenemen en anders is er altijd nog het recept van oma. Maar deze recepten heb je helemaal niet nodig, zelfs niet bij het maken van een Franse uiensoep of Indiase wortelsoep. Volg deze zeven stappen uit het boek Receptloos voor een lekkere soep:
Stap 1: Start met de aroma’s
Je begint met de aroma’s. Het basisaroma is ui en knoflook. Maar ook wortel, bleekselderij, Spaanse pepers, diverse harde kruiden en spekjes zorgen voor aroma. Voeg ook zoet toe. Het zout helpt de groenten te smelten en brengt hun smaak naar voren. Door het aroma zachtjes in olijfolie te zweten, komen de diepe aroma’s vrij en karameliseren de suikers in de groenten. En dat willen we graag.
Stap 2: Bak de groenten aan, of grill ze in de oven
Nu voeg je het hoofdingrediënt toe. Dit kan prei, pompoen, courgette, champignons of wat dan ook zijn. Ingrediënten die gebakken moeten worden. Ingrediënten die gekookt moeten worden, voeg je pas toe als je je soep aangelengd hebt met bouillon. Grillen in de oven is een heerlijke manier om nog meer smaak toe te voegen.
Stap 3: Blus af met water
Je kunt het geheel nu afblussen met water. Roer goed met een houten lepel om alle aanbaksel los te krijgen. Het is een mooie kans om een extra smaaklaag toe te voegen. Rode wijn, witte wijn en balsamicoazijn zijn lekkere vloeistoffen om mee af te blussen in plaats van water.
Stap 4: Leng aan met kokend water en bouillonblokjes
Voeg bouillon toe. Groente-, kippen- of runderbouillon. Wees zuinig; je kunt altijd meer bouillonblokjes of kokend water toevoegen.
Stap 5: Voeg de ingrediënten toe die gekookt moeten worden
Voeg nu de ingrediënten toe die gekookt moeten worden, zoals sperziebonen, broccoli of spliterwten.
Stap 6: Proef en corrigeer met zout, peper & citroensap
Proef de soep. Dit is de laatste kans om smaken te balanceren en toe te voegen. Is hij flauw? Misschien nog niets meer zout? Saai? Een beetje mosterd of tabasco maakt het levendiger. Net als citroensoap of limoensap. Die maken het ook frisser. Te zoute soep? Kook er een aardappel in! Die trekt veel zout uit het water.
Stap 7: Versier met iets fris, romigs en/of krokants
Als laatste stap versier je de soep. Dit doe je niet alleen voor de mooi, maar juist voor contrast en textuur. Ga voor iets fris, romigs en/of knapperigs om te contrasteren met de rijke soep. Iets knapperigs op een zachte soep, iets zoutigs op een zoete soep, iets romigs op een heldere soep, zoals een handje croutons, nootjes, gebakken spekjes, fijngehakte kruiden.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.