Heb je een picknick of tuinfeest op de planning? Dan is deze frisse kwarkcake een ideale snack om te trakteren. Je kunt ‘m natuurlijk ook zelf oppeuzelen. Wij vertellen je hoe je deze eiwitrijke kwarkcake in een handomdraai maakt.
Zo maak je gezonde kwarkcake
Dit heb je nodig: 250 gram magere kwark – 150 gram volkoren bloem – 50 gram amandelmeel – 3 eieren – 100 gram honing of agavesiroop – 1 theelepel vanille-extract – 1 zakje bakpoeder (16 gram) – snufje zout – 1 citroen – 100 gram blauwe bessen (of andere zomerse vruchten naar keuze)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakevorm met bakpapier of vet deze in met een beetje olie.
- Meng de volkoren bloem, amandelmeel, bakpoeder en het snufje zout in een grote kom. In een andere kom klop je de eieren los. Voeg de kwark, honing of agavesiroop en vanille-extract toe aan de eieren. Rasp de citroen, voeg dit toe aan het mengsel en roer het tot een gladde substantie.
- Voeg het kwarkmengsel toe aan de kom met de droge ingrediënten. Meng dit voorzichtig met een spatel totdat alles goed gemengd is. Probeer niet te lang te roeren, zo blijf de cake luchtig.
- Voeg de blauwe bessen (of andere zomerse vruchten) voorzichtig toe aan het beslag en roer ze er gelijkmatig doorheen. Zorg ervoor dat je de bessen heel laat, zodat ze hun vorm behouden tijdens het bakken.
- Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven voor ongeveer 45-50 minuten.
- Haal de cake uit de oven en laat deze 10 minuten afkoelen in de vorm. Vervolgens kun je de cake uit de vorm halen en volledig laten afkoelen op een rooster. En tadaaa! Geniet van een heerlijke, frisse cake.
Gezonde voordelen van kwark
Kwark, het hoofdingrediënt, kent allerlei gezonde voordelen. Wij zetten een paar feiten voor je op een rij:
- Rijk aan eiwitten: Kwark is een bron van eiwitten, die essentieel zijn voor spierherstel- en groei. Dit maakt de cake niet alleen een lekkernij, maar ook een voedzame snack.
- Laag in vet: Magere kwark bevat weinig vet. Dit maakt de cake caloriearm.
- Probiotica: Kwark bevat probiotica die goed zijn voor de spijsvertering en de darmgezondheid.
- Calcium: Een portie kwark levert een enorme hoeveelheid calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden.
- Vitaminen: Kwark bevat verschillende vitamines, zoals B12 en riboflavine, die bijdragen aan een gezonde stofwisseling en energieniveau.
Wil je meer leuke recepten om verantwoord te snacken? Onlangs deelden we al allerlei gezonde hapjes voor een picknick, een recept voor een glutenvrije tompouce en tips voor een gezonde rocky road.
Beeld: ter inspiratie / Shutterstock
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.