Hak de kool doormidden en verwijder de harde kern.
Snijd de kool in smalle reepjes. Rooster de peperkorrels en venkelzaadjes kort in een droge koekenpan tot ze gaan geuren.
Leg de kool in een kom en voeg alle specerijen plus het zout toe. Goed kneden tot de kool zacht begint te worden.
Laat de kool tien minuten rusten en dan nog een keer kneden.
Nu mag de kool in een glazen pot.
Goed aandrukken, zodat alles onder het sap staat.
Is dat niet het geval? Vul dan de pot bij met water. Dek de pot af met een schone lap stof en maak die vast met een elastiekje.
Laat de kool een week fermenteren op kamertemperatuur.
Na enkele dagen ontstaan belletjes.
Na een week kun je proeven of je hem lekker vindt, anders kun je hem nog langer laten staan.
Sluit dan de pot af met een deksel en bewaar in de koelkast.
Je kunt de pot zo’n half jaar bewaren.
De smaak kan licht veranderen omdat het fermentatieproces nog wat doorgaat.