Lekker in Aziatische salades of in springrolls
[geen intro] DIY-gefermenteerde rode kool
Ingrediënten
- 1 rode kool
- 1 tl peperkorrels
- 0,5 tl komijnpoeder
- 0,5 tl korianderpoeder
- 1 tl venkelzaad
- 1,5 tl zeezout
Extra nodig:
- 1 grote glazen pot of weckpot
Instructies
- Hak de kool doormidden en verwijder de harde kern.
- Snijd de kool in smalle reepjes. Rooster de peperkorrels en venkelzaadjes kort in een droge koekenpan tot ze gaan geuren.
- Leg de kool in een kom en voeg alle specerijen plus het zout toe. Goed kneden tot de kool zacht begint te worden.
- Laat de kool tien minuten rusten en dan nog een keer kneden.
- Nu mag de kool in een glazen pot.
- Goed aandrukken, zodat alles onder het sap staat.
- Is dat niet het geval? Vul dan de pot bij met water. Dek de pot af met een schone lap stof en maak die vast met een elastiekje.
- Laat de kool een week fermenteren op kamertemperatuur.
- Na enkele dagen ontstaan belletjes.
- Na een week kun je proeven of je hem lekker vindt, anders kun je hem nog langer laten staan.
- Sluit dan de pot af met een deksel en bewaar in de koelkast.
- Je kunt de pot zo’n half jaar bewaren.
- De smaak kan licht veranderen omdat het fermentatieproces nog wat doorgaat.